Това, че разполага с втория най-голям дял на смартфон пазара, дава на Apple възможности да търси доста изгодни сделки, когато става въпрос за това, какви външни услуги могат да работят по подразбиране на нейните устройства.  

Започвайки от 1 милиард долара през 2014 г. и стигайки до 3 милиарда миналата година, Apple постепенно увеличава таксите, които иска oт Google за това търсачката на интернет гиганта да бъде интегрирана по подразбиране в iOS версията на браузъра Safari. Нови данни обаче подсказват, че Apple се готви да вдигне летвата още по-високо, този път с невероятно трикратно увеличение.

Анализаторът Род Хол от „Голдман Сакс“ подозира, че Apple може да поиска баснословните 9 милиарда долара от Google за подновяването на сделката тази година. Нещо повече, според него сумата може да скочи до 12 милиарда през 2019 г. По думите му Apple е един от най-големите източници на трафик за Google и въпреки солената цена е доста вероятно Google да плати исканата сума.

Миналата година Google вече плати на Apple, за да замени Microsoft като търсачка по подразбиране в персоналния асистент Siri. 

Тагове: