Знаете ли шегата защо мъжете гледат филми със субтитри? Защото не умеят да слушат. Вярно или не, проблемът в това, какво казваме и какво разбира отсрещният, тормози поколения наред. Особено когато разговорът не е лице в лице, нещата съвсем може да стана неясни. Неслучайно и детската игра се нарича “развален телефон”. Оказва се, че от Google са решили да решат поне малка част от тези несгоди на потребителите, които са избрали устройство от серията Pixel. Според компанията субтитрите за телефонни разговори в реално време вече са налични и са предназначени за онези, които по някаква причина не могат или не искат да проведат телефонен разговор.

Тази функция ще позволи да бъдат инициирани двупосочни инструменти за преобразуване на текст в говор в рамките на разговор, предоставяйки субтитри на живо за това, което другият казва в реално време, и позволявайки на потребителите да напишат отговор, който се чете на глас от текста на Google по време на разговора. Резултатът в крайна сметка е един текстов чат, като и двамата участници предварително са запознати, че услугата е активирана, и да си преценят какво точно биха споделили под такава форма.  
Идеята за всичко това датира още от 2019 г., когато стартираха редица инициативи под шапката на Google Live Relay. Всички те имаха за цел да улеснят хората със затруднено чуване и им предлагаха транскрибиране на звуци от околна среда, а самите субтитри на живо бяха въведени за избрани устройства през 2020 г., а след това бяха разширени през 2021 г. Най-новата итерация е актуализиран инструмент, наличен на телефони Pixel. Според много специалисти цялата инициатива отваря изключително много възможности за развитие, което определено трупа точки за Google по направлението социална ангажираност.

Снимки: Shutterstock

Виж още: Android най-сетне ще получат функция, която Apple предлага от години