Миналата седмица Google официално потвърди съществуването на Pixel Watch, но предоставената визуализация беше скромна откъм конкретни спецификации, тъй като официалната му премиера се очаква в рамките на следващите няколко месеца. 9to5Google обаче вече научи, че Pixel Watch се захранва от чип Exynos, който първоначално дебютира в Samsung Galaxy Watch от 2018 г.

 

В края на миналата година стана ясно, че Pixel Watch най-вероятно използва чипсет на Samsung. Мнозина предположиха, че Google ще използва току-що обявения Exynos W920, който се намира в Galaxy Watch 4. С пускането на W920 Samsung рекламира „производителност на процесора около 20% и десет пъти по-добра графична производителност от своя предшественик“. Това би дало на Pixel Watch предимството на най-новата производителност и ефективност, свързани с 5-нанометров чип и ядра Corex-A55.

Вместо това Exynos 9110 е изграден по 10 nm процес с две Cortex-A53 ядра. Освен в Samsung Galaxy Watch от 2018 г. чипът е използван и в Watch Active и Active 2 (2019 г.), както и в Galaxy Watch 3 от август 2020 г. Поради наличието на Tizen не е възможно да се правят сравнения на батерията или производителността. Това е подобно на Snapdragon Wear 4100+, въпреки че чипът на Qualcomm е 12 nm, което от своя страна е по-малко ефективно.

Най-вероятно Google използва по-стария чип, защото проектът Pixel Watch започна преди известно време. Когато започна ранната разработка на Pixel Watch – период, когато 9110 беше нов, – той беше базиран на Android 9 Pie, преди по-късно да премине към Android 11.

Въпреки това е жалко, че това дългоочаквано устройство Pixel не използва най-новите спецификации след цялото това време.  

Разбира се, чипсетът не е всичко. Затова можем дори да разгледаме собствения Pixel 6 на Google, който базира своя Tensor процесор на технически остарял чип в сравнение с най-новите предложения на Snapdragon. Също толкова важно е и как Google оптимизира хардуера. Големият въпрос е как този стар чип влияе върху живота на батерията. По-рано стана ясно, че Pixel Watch ще има 300 mAh батерия.

За сравнение Fossil Gen 6 има батерия и чипсет с подобен размер (макар и с 12 nm) и официално се твърди, че издържа 24 часа. Това важи и за Wear OS 2, която се предполага, че е по-малко ефективна към батерията. Друго съображение е как Google донякъде намекна, че Snapdragon 4100+ не е достатъчен за стартиране на Wear OS 3. По-конкретно Google каза, че „в някои ограничени случаи“ потребителското изживяване на съществуващите 4100+ часовници на Wear OS 2 ще бъде „засегнато“ след надстройката. Не е ясно дали това се отразява по някакъв начин на Pixel Watch, тъй като той стартира с Wear OS 3 и трябва да бъде напълно оптимизиран.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Google I/O 2022: изненади, класически дизайн и още нещо