Не е тайна, че внезапният приток на инструменти за генеративен изкуствен интелект накара компании като Google да работят денонощно, за да интегрират новата технология в различните си услуги. Сега Google стартира най-новия си експериментален проект, наречен NotebookLM - инструмент за водене на записки с помощта на ИИ, предназначен да помогне на студентите и учащите се да организират и да имат по-ефективен достъп до записките от лекции и материалите за курсови работи.

Как работи той?

Първоначално представен като Project Tailwind по време на Google I/O през май, NotebookLM има за цел да опрости процеса на разбиране и извличане на подходяща информация от различни документи. Инструментът се интегрира безпроблемно с Google Docs, като позволява на потребителите да избират няколко документа и да взаимодействат с NotebookLM, за да задават въпроси, да получават информация и дори да генерират ново съдържание. Освен това инструментът автоматично ще обобщава дълги документи и ще трансформира видео конспекти в скриптове.

Например, ако ученик изучава Втората световна война и има конкретен въпрос за значението на Арденска офанзива, инструментът с изкуствен интелект първо ще се обърне към съществуващите бележки и помощни материали на потребителя, за да даде отговор. Въпреки това, дори ако потребителят не е споменал изрично битката в бележките си, NotebookLM ще получи информация от надеждни източници чрез "обосновка на източника".

За да се гарантира надеждността на информацията, инструментът с изкуствен интелект включва вградени цитати, които оптимизират процесите на проверка на фактите и верификация. Освен това, за разлика от конвенционалните чатботове, които черпят данни от широк кръг източници, NotebookLM се фокусира само върху данни, предоставени от потребителя, като по този начин повишава точността на информацията. Важно е обаче да се отбележи, че Google признава възможността за случайни грешки, особено ако предоставената информация е неточна или непълна.

Когато говори за опасенията, свързани с поверителността на данните, Google подчертава, че NotebookLM зачита неприкосновеността на личния живот на потребителите, тъй като моделът с изкуствен интелект има достъп само до документи, изрично качени от потребителя, и данните не се използват за обучение на нови модели с изкуствен интелект, нито се предоставят на други лица.

Въпреки че новият инструмент за изкуствен интелект NotebookLM дебютира за избрана група потребители в Съединените щати, Google вече обяви плановете си да разшири функцията в повече региони в близко бъдеще.

Снимка: Unsplash

Виж още: Meta представи на обществеността LLama 2