Пренасянето на съобщенията и големите прикачени файлове в WhatsApp между телефони с една и съща операционна система скоро може да бъде малко по-лесно. Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг обяви нова функция за прехвърляне на чатове, която заобикаля всякакви облачни резервни копия просто чрез сканиране на QR код, показан на стария ви телефон, с новия ви телефон. "Данните се споделят само между вашите две устройства и са напълно криптирани по време на прехвърлянето", се казва в съобщението на WhatsApp за новата функция.

 
Новият процес има потенциала да бъде много по-бърз и лесен от съществуващата облачна алтернатива, която включва архивиране на историята на чатовете ви в iCloud или Google Drive и след това изтеглянето ѝ на новото устройство. Освен това се избягват ограниченията за съхранение в облака, с които може да се сблъскате, ако например резервното копие на чата и мултимедията ви е по-голямо от 5-те GB безплатно пространство за съхранение, включени във всеки акаунт в iCloud. 
Функцията работи само между устройства с една и съща операционна система, т.е. от Android към Android или от iOS към iOS. Ако искате да прехвърлите история на чата между двете устройства, процесът е малко по-различен в зависимост от посоката, в която премествате данните си.  
В съобщението на WhatsApp не е посочена точна дата на пускане на новата функция, но WABetaInfo вече забеляза, че тя бавно се разпространява сред бета-тестерите на Android и iOS. След като бъде налична, ще можете да получите достъп до функцията, като отидете в Настройки, Чатове и изберете "Прехвърляне на чатове" на старото си устройство. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Как да направите личните си съобщения по-сигурни?