Случаите на емоционален тормоз, в които изображения на деца и тийнейджъри се публикуват без тяхно разрешение, зачестяват и Google реши да предприеме някои мерки. Технологичният гигант обяви въвеждането на нови функции, предназначени да „дадат на децата и тийнейджърите по-безопасно онлайн изживяване“. Според новите правила всеки под 18 години, както и техните родители и настойници могат да отправят запитване към Google да бъдат премахнати техни изображения от търсенето в Google Image. Google вече предлага възможност на потребителите да поискат личните им данни, включително изображения, да бъдат премахнати от резултатите от търсене.

Такива искания обаче трябва да се вписват в конкретни категории, като например „недопустими изображения“ или такива, публикувани без изричното съгласие на потребителите. Както и Google отбелязва, това няма да премахне изображението от интернет, но без най-популярната търсачка в света премахнатото съдържание ще бъде изпратено в „девета глуха“.
В допълнение на това Google представи и други актуализации, за да защити младите хора в интернет. Повечето от тях се отнасят до настройките по подразбиране за акаунти, принадлежащи на потребителите под 18 години. Например в YouTube всички нови видеа, качени от непълнолетни потребители, ще бъдат публикувани по подразбиране в private режим. Също така в профилите на непълнолетните ще бъдат интегрирани някои функции от услугата FamilyLink - като например SafeSearch, който да филтрира неподходящи резултати, линкове и изображения.

Снимки: Unsplash

Виж още: Астронавти ни показаха какви биха били олимпийските игри в Космоса