Google смята да отнеме Android лиценза на Huawei, съобщава Ройтерс. Подобно действие може да означава, че Huawei ще изгуби Android ъпдейтите моментално, като в същото време ще последва и загуба на достъп от Huawei смартфони до Google Play Store.

Според източници на Ройтерс Google вече са спрели комуникацията с Huawei, засягаща хардуера и софтуера на американската компания.

Както отбелязахме във встъпителните изречения, Huawei ще загубят моментално достъп до ъпдейтите на най-популярната операционна система в световен мащаб, а бъдещите телефони ще трябва да бъдат без официалните Gmail, Youtube и Google Play Store приложения, допълва новинарската агенция.

В момента текат вътрешни преговори достъпът до кои услуги ще бъде преустановен. Според Ройтерс засега това засяга цялата Android поддръжка към Huawei, които са вторият най-голям производител на смартфони на планетата.

Прочетете още: Накъде отива Филмовата вселена на Марвъл след Отмъстителите: Краят

Агенцията допълва, че ситуацията засяга бизнеса на Huawei извън Китай (в Китай е забранена употребата на Google приложения).

Потенциален вариант за изход от кризата, ако информацията се потвърди, би било Huawei да разчита на приложения от трети страни, за да запази софтуерната си функционалност конкурентна.

Прекъсването на връзките на Alphabet Inc (компанията майка на Google) няма да засегне незабавно настоящите собственици на смартфони Huawei и операционните системи Android, приложенията на Google и ъпдейтите до момента, но вероятно ще се отрази сериозно в близко бъдеще.

Очаква се първите проблеми за собственици на Huawei смартфони да настъпят с невъзможност за ъпдейт до вече обещания Adroid Q и достъпа до Google Play Store.

В миналото Huawei неведнъж са обявявали, че разработват собствена операционна система, която вече е напълно функционална и може да замени Android при нужда.

Към полунощ българско време няма какъвто и да било коментар от Huawei и Google. Ще ви държим в течение за случващото се в следващите часове.

Ъпдейт:

Huawei все пак ще може да използва Android, но единствено неговата AOSP (Android Open Source Project) версия, научаваме от The Verge. Това означава още, че китайската компания ще може да разпространява ъпдейти за сигурност едва когато те са достъпни за AOSP.

Тагове: