Отмъстителите: Краят отбеляза края на филмово събитие без аналог, разгърнато в продължение на 11 години и 21 филма и дирижирано от перспективното мислене на мегапродуцента Кевин Файги. Филмовата вселена на Марвъл към днешна дата е златна мина, пред която дори и култови класики като Междузвездни войни би следвало да сведат глава и въпросът какво следва изгаря множество фенове. В този текст ще се опитаме да обобщим ситуацията след края на последния филм за марвълските супергерои в отбора, в който ги познаваме. Надали е нужно да отбелязваме, че навлизаме в територията на дълбоките спойлъри, така че ако все още не сте гледали Отмъстителите: Краят е добре да прибегнете до хикса горе вдясно и да спрете да четете тази статия още сега.

И така, ето къде са любимите ни герои към днешна дата.

Персонаж: Ник Фюри

Статус: Жив

Иконичният Самюел Джаксън все още ще играе солидна роля във Филмовата вселена на Марвъл и въпреки че появата му в Отмъстителите: Краят беше кратка и безмълвна, последният трейлър на Спайдърмен: Далеч от дома показва, че на него се пада честта да бъде новият ментор на симпатичния Спайди. Към днешна дата Марвъл със сигурност не са готови да се разделят с един от най-лишените си от суперсили, но и най-култови герои.

Персонаж: Професор Хълк

Статус: Жив

Може би най-проблемният персонаж на Марвъл, който беше рекастван на три пъти, като ролята премина от Ерик Бана към Едуард Нортън докато в крайна сметка не беше предадена на Марк Ръфъло където и остана. Все още е тотално неясно какво ще се случва с героя, но силно се съмняваме от Марвъл и Дисни да не го върнат на екран в един или друг момент.

Персонаж: Железният човек

Статус: Мъртъв

Най-емоционалният момент в Отмъстителите: Краят, а може би и в който и да било комиксов филм беше смъртта на Тони Старк. Сюжетната арка на персонажа беше завършена по прекрасен начин и силно се съмняваме да видим отново Робърт Дауни Джуниър в иконичната червена броня. Най-малкото това би било един ужасно глупав и евтин ход от страна на Дисни и Марвъл.

Персонаж: Капитан Америка

Статус: Оттеглил се

Стийв Роджърс направи това, което всеки, внимавал в картинката, очакваше в мига, когато стана дума за пътуване във времето – върна се у дома, при любимата си Пеги. Арката и на този персонаж беше завършена по най-добрия възможен начин, а добавяйки към това и факта, че актьорът Крис Евънс обяви най-официално, че се сбогува с Филмовата вселена на Марвъл можем да сме доста сигурни, че няма да видим повече щитът със звездата. Най-малкото, не и в ръцете на Капитана.

Персонаж: Черната вдовица

Статус: Мъртва, но с шанс да се завърне на екран

Вторият най-опустошителен за феновете момент в Отмъстителите: Краят беше саможертвата на Вдовицата. Тънкият момент тук обаче е, че за солов филм за нея се говори от поне петилетка, така че най-вероятно отново ще видим Скарлет Йохансон като Наташа Романоф на екран. Просто филмът й най-вероятно ще бъде предистория на всичко, случило се в Марвъл вселената до момента.

Персонаж: Ястребово око/Ронин

Статус: Оттеглил се

Надали ще го видим отново на голям екран, но героят на Джеръми Ренър със сигурност ще изиграе някаква роля в предстоящия сериал, в който дъщеря му – Кейт Бишъп – ще трябва да се превърне в новия Хоукай, както знаем от комиксите, а и както тренировката й с лък от баща й би следвало да ни подскаже.

Персонаж: Тор

Статус: Жив

Според всички слухове, един от най-забавните герои във филмите, трябваше да приключи пътя си в Отмъстителите: Краят, подобно на всички останали оригинални Отмъстители, но персонажът на Крис Хемсуърт не просто остана жив, но и вече е с потвърдена роля в Пазителите на галактиката 3. Което може само да ни радва.

Персонажи: Стар лорд, Дракс Разрушителят, Ракета, Груут, Небюла, Мантис

Статус: Живи

След като драмите между Дисни и режисьора Джеймс Гън официално приключиха, Пазителите на галактиката отново са в комплект за вече потвърдения трети филм. Единствено статусът на Гамора остава леко неясен, след като Танос я пожертва в предишните Отмъстители и не е ясно дали щракването на Тони Старк е успяло да я върне сред живите, но силно подозираме, че сюжетът на третите Пазители ще се върти именно около откриването и спасяването на героинята на Зоуи Салдана.

Алената вещица

Статус: Жива

Поредният герой, за когото малцина очакваха да оцелее след Отмъстителите: Краят, защото Уанда Романоф загуби последователно брат си и любимия си и изглеждаше сякаш арката на историята й е затворена, защото ни се струваше, че персонажът е по-целеустремен към саможертвата дори и от Тони Старк. Тепърва ни предстои да видим какво са запланували от Марвъл за най-могъщата си магьосница.

Черната пантера и Капитан Марвъл

Статус: Живи

Слагаме ги в обща графа не защото им предстои да споделят общ филм, а защото бяха най-предвидимите оцелели в касапницата с Танос. Всеки, проследил мненията на критиката и боксофисните резултати би следвало да е наясно, че Дисни и Марвъл няма да сложат току така край на двата си най-успешни и нови франчайза, убивайки централните им герои, така че тепърва ще гледаме продължения на историите и на двамата персонажа.

Персонаж: Вижън

Статус: Мъртъв

Смъртта на този герой беше повече от категорична, след като камъкът на силата, който на практика поддържаше живота му, беше изваден от него. Въпреки това слуховете са, че отново ще видим персонажа в предстоящ сериал, което е леко объркващо, но със сигурност е радостна новина за феновете на Пол Бетъни и неговия придобил хуманоидна форма изкуствен интелект.

Персонаж: Човекът паяк

Статус: Жив

Поредният очевиден оцелял, при положение, че Спайдърмен: Далеч от дома си имаше рекламна кампания, премиерна дата през близкия юли и дори трейлъри още преди да се потопим в Отмъстителите: Краят. По-интересният момент е, че в последния рекламен клип Ник Фюри спряга именно младежа като наследник на Железния човек като водач при сформирането на изцяло нов отряд от супергерои, при положение, че спекулациите поставяха на тази позиция далеч по-могъщи и опитни персонажи като Доктор Стрейндж или Капитан Марвъл.

Персонажи: Ант-мен и Осата

Статус: Живи

Дуото все още е в играта и със сигурност ще се завърне на екран в някакъв момент за трети филм, което е страхотна новина предвид факта, че Ант-мен и Осата беше лентата с едни от най-креативните екшън сцени, които сме виждали в последно време, заради непрекъснатото заиграване с размерите на обектите. За съжаление нямаме никаква идея кога и как ще се случи това.

Персонажи: Доктор Стрейндж и Уонг

Статус: Живи

Нямаше как Стрейндж да не оцелее при положение, че именно той беше героят видял бъдещето, където Танос бива победен и в много отношения всички събития от Отмъстителите: Краят бяха част от неговия план. Нелепо е да не получим Доктор Стрейндж 2, така че… най-вероятно ще получим Доктор Стрейндж 2.

Персонаж: Танос

Статус: Мъртъв

Беше повече от логично тази фаза на Киновселената на Марвъл, завъртяна изцяло около Камъните на силата, да приключи със смъртта на архизлодея Танос. Смело можем да заявим, че няма да видим лилавия гигант никога повече на екран.

Персонаж: Локи

Статус: Мъртъв, но със сериозен шанс да се завърне

Богът на измамата срещна смъртта си доста категорично, защото не падна в резултат на Голямото Щракване, а беше убит съвсем физически. Въпреки това имаме силни съмнения, че точно Локи е намерил начин да избегне този „проблем“ при положение, че вече видяхме уменията на персонажа да изкривява реалностите и да се движи в няколко едновременно. Пък и договорът на актьора Том Хидълстън с Дисни и Марвъл все още не е приключил.

И това бяха нашите Марвъл герои. Някои от тях ще продължат с приключенията си. Някои от тях паднаха. Някои от тях паднаха само привидно. А кой е вашият любим герой и каква предполагате че ще бъде съдбата му? Споделете с нас в коментарите по-долу.

Вижте отблизо най-далечния космически обект, който сме наблюдавали