Може би конфликтът между Гилдията на американските писатели (WGA) и Алианса на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP) ви се струва далечен и несъстоятелен, но ситуацията започва да има реални измерения. Докато двете формации не могат да уточнят как да продължат съвместната работа и из Холивуд се вихрят стачки, на продукциите им се налага да продължат без своите сценаристи. И не си мислете, че става въпрос за инди филми и сериали. По информация на Variety, House of the Dragon на HBO Max ще продължи снимките в Обединеното кралство със сценариите, с които продукцията разполага. Разбира се, основните моменти са обозначени, но сценариите се пренаписват в движение през цялото време. Актьорите импровизират, режисьорите правят бележки, ръководителите създават нов контекст; нищо от това не се прави без пренаписване - и съответно без сценаристи. Съответно не е съвсем ясно с колко ще се забави вторият сезон на House of the Dragon.

Подобна е и съдбата на Lord of the Rings: The Rings of Power (Amazon), където обаче смело продължават напред сценаристи, редактори на сценария или (част от) продуцентите на снимачната площадка. Това се налага поради факта, че Джей Ди Пейн и Патрик Маккей освен сценаристи, са и в ролята на продуценти и поради солидарност с WGA те слагат пауза и на двете си задължения. Ако липсата на сценаристи е лоша, то липсата на творческите ръководители на поредицата изглежда далеч, далеч по-лоша за крайния резултат.

Нещата стават още по-лоши: както HBO, така и Amazon със сигурност могат да продължат с продукциите си, както са планирали, но промяната на една дума от сценария се счита за "писане" и попада в обхвата на профсъюзния труд. Това може да изглежда строго - така е, но тези правила на WGA са въведени точно за подобни случаи. И точно в това е смисълът на стачката - ако в продукцията се наложи забавяне поради тази причина, това е доста незавидно от финансова гледна точка, защото говорим за много скъпи продукции. По този начин се акцентира върху важността на сценаристите за целия процес.

Снимки: Unsplash

Виж още: За какво стачкуват в Холивуд?