Може би си мислите, че с количеството продукции, което изтича по стрийминг платформите, има малка вероятност някой да бъде недоволен. Но се оказва, че Холивуд си има своите стачки, и този път те идват от страна на сценаристите. Както много добре се е доказало във времето - дори най-добрите актьори, най-спиращите дъха локации и най-модерната снимачна техника не могат да прикрият липсата на добър сценарист. Ето защо Гилдията на американските сценаристи (WGA) постави своите изисквания пред големите студии и след като не бяха изпълнени, те предприеха съответните действия.

Стачката, която е първата от 15 години насам, в която участва WGA, има за цел да постави на масата за преговори редица въпроси, включително по-високо заплащане и по-добри условия на труд. Но някои от темите са доста уникални в летописа на съвременните трудови спорове и са свързани с технологичните промени, които в момента нарушават развлекателната индустрия - като например ролята, която изкуственият интелект може да играе в бъдещите проекти. 
От страна на стрийминг услугите пък застава Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) и според тях са представили своето мнение по въпроса, но исканията на другата страна са били "несъстоятелни". Не е ясно колко дълго може да продължи действието, но докато то не приключи, голяма част от Холивуд ще бъде поставена на пауза. Близо 12 000 сценаристи потенциално могат да се присъединят към стачката през следващите дни, което означава сериозни смущения в телевизионните и стрийминг франчайзите.  
Не е голяма изненада, че според WGA стриймингът е донесъл на студиите много приходи, но повечето от тях не са стигнали до хората, които създават историите, генериращи тези пари. Пренасищането със съдържание е довело до по-ниски начални заплати и съответно по-ниско качество на услугите. Това поведение ясно говори за намеренията за по-нататъшно обезценяване на писателската професия - разбира се, ако тази тенденция бъде запазена.  

Снимки: Unsplash

Виж още: AI може да застраши човешкото общуване и романтиката