Сгъваемите устройства наистина изминаха дълъг път, откакто оригиналният Samsung Galaxy Fold направи своя дебют през далечната 2019 г. Технологията вече не се смята за ефектен трик и е узряла до точката, в която е жизнеспособна алтернатива (и дори повече) на традиционния висококачествен сегмент на смартфоните.

Това не означава, че сгъваемите устройства все още не са измъчвани от безброй проблеми като проблеми с издръжливостта и лоша софтуерна оптимизация. Въпреки това един аспект, в който сгъваемите устройства се борят да направят по-голям напредък, е ценообразуването им.

Сгъваемите устройства остават едни от най-скъпите устройства на пазара на смартфони, като лесно надминават повечето (ако не и всички) първокласни водещи телефони. Текущата версия на Galaxy Z Fold 4 е повече от два пъти по-скъпа от най-новия iPhone 14.

Сега обаче дебютира най-евтиният, но същевременно бюджетен сгъваем модел - Huawei Pocket S. Устройството започва от 5988 юана (еквивалента на около 830 долара) за базовия 128 GB модел.

Това все още е повече от базовия iPhone 14, но като се има предвид колко скъпа е сгъваемата технология и колко струват алтернативите, изглежда почти като изгодна сделка. Galaxy Z Flip 4, безспорният крал на сгъваемите устройства, струва почти 200 долара повече.

Въпреки че е на разумна цена, Huawei Pocket S може да се похвали с впечатляващи спецификации. Той идва с прекрасен OLED дисплей, оборудван със 120 Hz честота на опресняване, голяма батерия от 4000 mAh, 40 MP основна камера, подкрепена от 13 MP ултраширока камера, и 8 GB RAM.

Един от малкото компромиси е процесорът - Pocket S се захранва от Qualcomm Snapdragon 778G - и липсата на 5G свързаност. Нито едно от двете не опорочава устройството само по себе си, особено като се има предвид какво възнамерява да бъде като функционалност.

Като цяло цената е най-големият възпиращ фактор, който намалява продажбите на сгъваеми устройства. Само след като това препятствие бъде преодоляно, те наистина могат да станат мейнстрийм решение. Huawei Pocket S може да е първият от многото, който се стреми да направи точно това.

Снимка: Huawei

Виж още: Започват редовните продажби на HUAWEI Mate 50 Pro