Европейското патентно ведомство (EPO) обяви патентно класиране за 2019. Представените данни показват, че за 2019 г. са били получени общо над 181 000 заявки за патент, което представлява увеличение с 4% спрямо 2018 г. Броят на китайските патентни заявки сред тях се е увеличил с 29.2% до 12 247, класирайки се на четвърто място. САЩ, Германия и Япония съставят челната тройка.

5G и изкуственият интелект са областите с най-голямо развитие през 2019 г. Технологичният бранд Huawei оглави класацията, изпреварвайки Samsung, LG, United Technologies и Siemens въпреки натиска от страна на администрацията на Тръмп европейските държави да спрат да използват устройствата на Huawei. Класирането на компанията също така отразява нарастващото значение на дигиталните комуникации, включително следващото поколение безжични комуникации, известни като 5G.

Издигането на Huawei до върха зависи от огромната инвестиция на компанията в научноизследователска и развойна дейност, която е отразена в броя на заявленията за патенти. През 2019 г. Huawei е инвестирала повече от 15 милиарда евро в научноизследователска и развойна дейност. Компанията продължава да инвестира 10-15% от годишните си приходи в НИРД. 10-годишната инвестиция на Huawei в НИРД е около 73 милиарда щатски долара.

Вижте още: Huawei обяви услуга "От врата до врата" в България