Xiaomi обяви нова операционна система, наречена HyperOS. Компанията потвърди, че тя ще бъде налична в световен мащаб и ще дебютира в предстоящата серия Xiaomi 14. HyperOS постепенно ще замени и досегашната операционна система MIUI на Xiaomi, която съществува от 13 години.

HyperOS е проектирана така, че да обслужва широката продуктова гама на Xiaomi, която излиза извън рамките на смартфоните. Компанията твърди, че новият софтуер ще обвърже цялата ѝ екосистема от продукти в 200 категории, включително устройства за интелигентен дом, автомобили и др.

"През 2014 г., когато бизнесът с Интернет на нещата започна да се оформя, започнахме проучвателна разработка и проверка. През 2017 г. официално стартира проучването и разработването на нова система, която да поддържа всички екологични устройства и приложения с интегрирана системна рамка. Това е нашият стремеж", написа главният изпълнителен директор на Xiaomi Лей Джун в публикация в Weibo.

HyperOS се "основава на интеграцията на дълбоко еволюиралия Android и самостоятелно разработената система Vela, като напълно пренаписва основната архитектура и подготвя обществена база за интернет на всичко за десетки милиарди устройства и десетки милиарди връзки в бъдеще", обясни Джун.

Въпреки че компанията заяви, че HyperOS първо ще се появи предварително заредена на серията Xiaomi 14, тя не ни даде представа как ще изглежда софтуерът. Не разполагаме и с подробности за новите му функции. Предполагаме, че компанията ще разкрие повече информация, когато пусне на пазара новите флагмани по-късно този месец.

Снимка: Xiaomi

Виж още: Xiaomi се кани да замени MIUI с MiOS