Xiaomi и нейният интерфейс MIUI за Android са синоними от 2010 г. насам. MIUI вече се гордее с глобална потребителска база от над 564 млн. активни потребители месечно, а най-новата версия е MIUI 14, която беше обявена през декември миналата година. Изглежда, че Xiaomi търси промяна със следващата итерация на своя потребителски интерфейс, тъй като надеждният източник Digital Chat Station е уверен, че Xiaomi ще замени MIUI с изцяло нова MiOS.

Остава да видим дали MiOS ще бъде просто още един потребителски интерфейс за Android, подобен на MIUI, или Xiaomi действително разработва нова мобилна операционна система. Предишни слухове сочат, че Xiaomi се стреми да последва стъпките на Huawei, като пусне своя собствена операционна система, базирана на Android Open Source Project (AOSP), която ще бъде налична в смартфоните, таблетите, носимите устройства и дори в електрическите автомобили на Xiaomi.

Xiaomi вече е регистрирала търговската марка на името MiOS и домейна mios.cn в Китай и в китайските медии се появиха няколко съобщения за бета-версия на MiOS за разработчици.

Снимка: Unsplash

Виж още: Xiaomi ще представи първия си електрически автомобил тази година с батерия от 101 kWh

 

Тагове: