Наскоро Xiaomi обяви, че се отказва от своя MIUI UX скин в полза на нов, наречен HyperOS. HyperOS ще дебютира в предстоящата серия Xiaomi 14, а интерфейсът постепенно ще замени MIUI в световен мащаб. Сега разполагаме с пресни изтекли изображения, които ни дават представа как евентуално изглежда HyperOS, и изненадващо - тя все още много прилича на MIUI.

Канал в Telegram, наречен Xiaomi HyperOS (но не е свързан с Xiaomi), сподели APK файлове на няколко системни приложения от наскоро изтекъл dev билд на HyperOS с номер на билда 23.9.28. Xiaomi използва формата YY.M.DD за своите ежедневни dev билдове, така че можем да разберем, че ROM-ът е бил създаден на 28 септември 2023 г. Тези APK файлове могат да бъдат sideload-вани на устройства с MIUI 14, базирани на Android 13, за да се запознаете с това как ще изглежда HyperOS за крайните потребители.

Започваме със скрийншоти на превключвателите за бързи настройки, наречени контролен център в MIUI/HyperOS.

Приложението за сигурност също е актуализирано с нов потребителски интерфейс.

Други приложения като файловия мениджър, времето, съобщенията, галерията, календара и часовника също получават нова визия.

По-значителни промени се наблюдават в раздела Wallpaper and Personalization (Тапети и персонализация) в приложението Settings (Настройки), където се намира подменюто Lockscreen (Екран при заключване). В HyperOS вероятно ще видим множество предварително подготвени стилове на заключващия екран. Ако някой от тях не ви харесва, може би ще можете да персонализирате заключващия екран по свой вкус, подобно на това, което можете да направите в Android 14.

Приложението Калкулатор също е с обновен потребителски интерфейс.

Благодарение на скрийншоти, споделени от потребител в Weibo, можем да видим и новите анимации за зареждане. При HyperOS лентата на състоянието показва промяна на състоянието на батерията и състоянието на звука.

В новото системно приложение AOD има и нови стилове на Always-On Display. YouTuber Technobuzz е споделил анимациите за преход между AOD и заключващия екран.

Тези екранни снимки са от ранна версия на HyperOS, така че има вероятност, стабилната версия на HyperOS да бъде с допълнителни промени. Но от това, което можем да видим досега, HyperOS е сравнително сравнима с това, което би могло да бъде MIUI 15, независимо че Xiaomi се е променила в дълбочина.

Снимка: Xiaomi HyperOS

Виж още: Xiaomi се кани да замени MIUI с MiOS