В мрежата бе публикуван подробен видеоклип на прототип на iMac със сензорен екран. Създателят на съдържание в YouTube Майкъл MJD акцентира върху компютъра, който е изпреварил времето си.

Днес компютрите със сензорни екрани са доста често срещани, но през 1999 г. тяхната поява е била единствено в научнофантастичните филми. Въпреки това компания, наречена Elo, разработва и продава модели със сензорен екран на iMac G3. Тези уникални компютри са били разработени като машини за фирмени щандове и са се продавали чрез програмата на Apple за дистрибутори с добавена стойност.

Michael MJD получи достъп до едно от устройствата и публикува подробен видеоклип, в който се подчертава неговата функционалност. За разлика от използваните днес сензорни устройства, сензорният екран на iMac G3 използва сензорен интерфейс върху тръба. При него се използват повърхностни акустични вълни вместо традиционното наслагване. Когато потребителят докосне екрана, акустичните вълни се нарушават и устройството може да определи къде е бил докоснат екранът.

Видеото обхваща и техническите характеристики, които са доста впечатляващи, като се има предвид годината на производство. Michaeld MJD даде и кратък урок по история на устройството. Един от интересните факти е, че други компании като MicroTouch са продавали подобни продукти, като по онова време предложената цена в списъка е била 2085 щатски долара.

Сензорният екран за iMac така и не се наложи по същия начин, по който сензорната функционалност наистина навлезе при iPhone. През годините Apple непрекъснато осигуряваше поддръжка на сензорни функции и за iPad и Apple Watch. Поддръжката на сензорен екран си проправи път към MacBook с вече несъществуващата Touch Bar. Въпреки това, когато става въпрос за Mac, както бившият главен изпълнителен директор Стив Джобс, така и бившият шеф на дизайна Джони Айв бяха против идеята.

Марк Гърман от Bloomberg твърди, че MacBook Pro от 2025 г. може да стане първият MacBook със сензорен екран. Този OLED дисплей би могъл да бъде оборудван със сензорни функции, което ще открие възможност за внедряване на технологията в повече продукти Mac.

Снимка: Unsplash

Виж още: Дори златният Apple Watch за 17 000 долара остана без поддръжка

 

Тагове: