Китайският гигант Huawei обяви новия флагмански чипсет Kirin 990, който ще включва в себе си и 5G модем. Естествено, въпросният ще бъде и значително по-бърз от своите предходни събратя.

Анонсът се състоя в рамките на IFA 2019, а според Huawei 7-mm процесор ще може да предложи скорости на сваляне до 2.3 Gbps и максимална за ъплоуд до 1.25 Gbps. Чипсетът съдържа и осем ARM Cortex ядра, а транзисторите са 10.3 милиарда. Тактовите честоти, при които ще работи SoC-ът, са 2.86 GHz, 2.36 GHz и 1.95 GHz.

Huawei допълни, че освен значителното спестяване при размерите на чипсета използването на един-единствен чип ще помогне на техните телефони и мобилни устройства като цяло да бъдат значително по-ефективни при разхода на енергия в сравнение с предходните Kirin-и и дизайн на разделен процесор и модем.

Прочети още: Най-накрая: 32-инчов 4К геймърски монитор на атрактивна цена

Припомняме, че анонсът на Huawei идва само няколко дни след този на Samsung, състоящ се в обявяването на Exynos 980. В същото време не се очаква Qualcomm да отговори с подобен дизайн, комбиниращ процесор и 5G модем в едно поне до следващата година.

MediaTek обяви свой 7-mm 5G чипсет през май тази година.

Подобно на Exynos 980 на Samsung, и Kirin 990 няма да поддържа mmWave 5G. Huawei сподели, че спомената технология не се поддържа поради факта, че тя се използва основно в САЩ, където смартфоните на китайците не се предлагат официално.

Kirin 990 разчита адски много на своята ARM дизайн философия за CPU и GPU елементите в него.

Huawei допълни, че Kirin 990 ще захранва най-новите смартфони на компанията в лицето на Mate серията от устройства, които ще бъдат анонсирани на 19 септември.

Тагове: