Технологичните гиганти никак не са доволни - най-вероятно не са очаквали свободолюбивата Франция да ги притисне в стената, но ето че сагата започва.  
Френското правителство е изпратило съобщение до всички технологични “диктатори”, сред които са Amazon, Google, Facebook, Airbnb, Uber и т.н., че планът за данъчното им облагане е пуснат в ход.  
През последните няколко години министърът на икономиката на Франция Бруно Льо Мер настоява усилено за данъчна реформа. Именно той представи първоначално идеята за европейски данък върху големите технологични компании, основан на местните приходи. Според него, ако дадена компания “управлява пазар” и генерира повече от 750 милиона евро приходи в световен мащаб и 25 милиона евро във Франция (или друга страна - член на ЕС), то тя трябва да плати 3% от местните си приходи в данъци. На теория много икономически министри в Европа подкрепят френския си колега, защото смятат, че технологичните компании генерират приходи в една държава, но се отчитат пред данъчните власти в друга. По този начин те се възползват от страните с нисък корпоративен данък, за да оптимизират крайния резултат. На практика обаче не беше постигнато единодушно решение от членовете на Европейския съюз.  


Съответно френското правителство реши да не чака, а да действа. Решението им отчасти може да се аргументира с актуалната политическа ситуация в САЩ. През август 2019 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп и френският президент Еманюел Макрон постигнаха сделка, като обещаха, че френското правителство ще отмени френския данък веднага щом ОИСР намери начин да облага правилно технологичните компании в страните, в които оперират. В типичния си стил през декември 2019 Тръмп промени своето решение и обяви, че ще облага всички френски продукти доста солено. Разбира се, през януари 2020 се отказва от тази идея. Но какво ще се случва сега - предстои да видим.  

Снимки: shutterstock

Виж още: Забраната на TikTok и WeChat в САЩ влиза в сила до 48 часа