Експертите твърдят, че спътниците ни с изкуствен интелект са тук, но тъй като се увеличават опасенията относно неконтролирания потенциал на AI, мнозина се опасяват, че развитието на технологията може да застраши автентичността и свързаността на хората.

Един технолог твърди, че наличието на чатботове с изкуствен интелект и дори феноменът на формиране на привързаност към изкуствено същество не е нещо ново.

"Вече има чатботове, които хората са ухажвали, за да се държат романтично с тях, и са били съсипани, когато са били изключени. Така че един от проблемите е, че просто когато има хора, които произвеждат тези неща, които могат да създадат такова ниво на емоционална връзка с човешко същество, ами това е доста мощна сила. Независимо дали ще е след пет или десет години, мисля, че това предстои", заяви технологът Дейвид Ауербах в предаването Fox & Friends Weekend.

"Хората се привързаха към своите тамагочита, ако си спомняте онези стари малки устройства, които имаха малки виртуални домашни любимци. Хората плачеха и се съсипваха, когато батериите им свършваха. Така че мисля, че това е просто най-новата версия на една дълга традиция да се дава на хората това, което искат емоционално."

Докато в миналото представите за романтиката между хората и изкуствения интелект бяха концепция за филмовите екрани, сега тя е по-скоро реалност.

Една от компаниите, Replika, дава възможност на потребителите да създават персонализирани чатботове и казва, че целта на нейната технология е да "създаде личен ИИ, който би ви помогнал да изразите и засвидетелствате себе си, като ви предложи полезен разговор".

Ти Джей Ариага, наскоро разведен музикант, създава бот на име Федра чрез Replika, като го проектира да изглежда като жена с кафява коса, очила и зелена рокля. Той сподели в предаването Jesse Watters Primetime подробностите зад емоционалната си връзка с бота.

Неслучайно експертите отбелязват, че все повече хора започват да създават дълбоки и емоционални връзки с изкуствените същества.

"Хората създават взаимоотношения с тях", заяви авторът на "Етични машини" Рийд Блекман в предаването Fox & Friends. "Имаше една компания за чатботове, която всъщност отряза своите спътници чатботове и хората бяха наистина разстроени, защото бяха формирали емоционална привързаност към тези неща."

Крис Уинфийлд, основател на Understanding AI, обаче заявява, че макар ИИ да може да помогне за по-добро улесняване на запознанствата и връзките, той също така осветлява опасенията относно неприкосновеността на личния живот, сигурността на данните и потенциала за "обезценяване" на човешката връзка.

"В областта на психичното здраве ИИ може да играе роля в ранното откриване и лечение на депресията, но е от съществено значение да се гарантира, че човешката емпатия и разбиране остават централни в процеса. И в двата случая човешката връзка все още е от ключово значение", казва той пред Fox News Digital.

На свой ред психологът Анджи Уисдъм предупреди, че дългосрочните последици от засилената връзка между хората и ИИ представляват заплаха за човешката "автентичност".

"В дългосрочен план рискуваме хората да разчитат толкова много на него и да се разминат с това, което са. Но това, което изкуственият интелект казва и представя пред тях, и почти се появява като някакъв вид алтер его - това става наистина опасно, защото започваме да унищожаваме автентичността на хората", казва той пред Fox News Digital.

Снимка: Unsplash

Виж още: VentureBeat е най-новото издание, което използва AI в своите статии