Слуховете за телефон от Tesla ту изчезват, ту се появяват, но това не е всичко. За първи път Илон Мъск призна в Twitter, че би обмислил създаването на конкурент на устройствата на Apple и тези с Android, ако компаниите предприемат действия срещу новопридобитата му социална медийна платформа.

Мъск направи някои противоречиви промени, откакто сделката му за закупуване на Twitter бе финализирана, което накара някои рекламодатели да видят платформата като място с висок риск. Съвсем наскоро след резултата от анкета в Twitter той сподели плановете си да проведе масова амнистия за спрени акаунти.

Възможно е позицията на Мъск за „абсолютистка свобода на словото“ да накара Twitter да наруши съответните указания за пазара на приложения. Тази хаотична стратегия за управление на платформата накара някои да се запитат дали Apple или Google ще извадят Twitter от съответните им магазини за приложения. Няма признаци, че технологичните гиганти наистина са обмисляли да направят този ход, но това не попречи на Илон да отговори на такъв пост и да заяви, че ако няма друг избор, той ще направи свой собствен телефон. Това също не е първият път, когато той говори негативно за компаниите, след като преди това се оплакваше от високите им комисиони.

Телефон Tesla Pi отдавна е неясен, необоснован слух, но изглежда, че придобиването на Twitter от Мъск може да е нещото, което най-накрая ще тласне основателя отвъд ръба и ще го накара да създаде мобилно устройство. Tesla има своя собствена технология за чипове, софтуерна библиотека с игри и приложения и над милион клиенти, работещи с таблета с Linux OS с много модерен потребителски интерфейс.

Разбира се, днес устройството е само намек за идея и е малко вероятно да се реализира.

Дори Apple и Google да предприемат едновременни решителни действия срещу Twitter като платформа, гигантът на социалните медии все още може да пусне APK файл, който потребителите да изтеглят на Android извън Google Play Store. Малко по-сложно е да инсталирате приложения извън App Store на iOS, но е възможно – и инсталирането на персонализиран профил е много по-ниска бариера за навлизане, отколкото пълната смяна на телефона. Освен това не е като да нямате достъп до Twitter през браузъра на телефона си – не е необходимо собствено приложение.

Бихте ли обмислили да преминете от дуопола на Apple и Google към телефон, създаден от Мъск? И ако този телефон някога стане реалност, как бихте го нарекли?

Снимка: Unsplash

Виж още: Офисът на Twitter в Брюксел спира дейност