Това, че Twitter си има ново CEO от няколко седмици в лицето на Линда Якарино, не означава, че Илон Мъск ще си вземе почивка от противоречиви решения, касаещи платформата. Миналата година той заяви, че социалната мрежа трябва да се превърне в "най-точния източник на информация за света", а преди няколко месеца твърдението беше повторено. Но явно плановете не включват Кодекса на Европейския съюз за борба с дезинформацията. Въпреки че голяма част от социалните мрежи са се съгласили с него, според европейския комисар Тиери Бретон Twitter не е сред тях. Интересното е, че говорим за "оттегляне" - платформата за първи път се включи в доброволния кодекс на ЕС през 2018 г. Скоро обаче статутът на кодекса се променя, тъй като е добавен към наскоро приет закон на ЕС - Digital Services Act (DSA). 


"Можеш да бягаш, но не можеш да се скриеш", написа в Twitter Бретон, потвърждавайки отказа на Twitter. 
Законът на ЕС за цифровите услуги (DSA), на който Бретон се позова в туита си, наред с други неща поставя строги правила за 19 "много големи онлайн платформи", сред които са Google, Microsoft, Tiktok и притежаваните от Meta Facebook и Instagram. 
"Платформите трябва да смекчават рисковете, като например дезинформация или манипулиране на избори, кибернасилие срещу жени или вреди на непълнолетни лица онлайн", гласи официалният уебсайт на Европейската комисия по отношение на DSA. 
Ако някоя от тези платформи не се съобрази с изискванията в срок до месец август, тя е заплашена от доста големи глоби, достигащи до 6% от годишния ѝ глобален оборот. Неспазването на изискванията може да доведе и до блокиране на платформата в ЕС. 
Откакто Мъск пое управлението на Twitter, платформата отново отвори врати за различни теоретици на конспирацията и разпространители на дезинформация. Когато е бил питан за неверни твърдения в платформата, Мъск често се е позовавал на Community Notes - функция на Twitter, при която потребителите изпращат корекции, които се гласуват - като своя защита. Това обаче не е попречило на самия Мъск да разпространява теории на конспирацията сред своите над 140 милиона последователи в Twitter. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Петъчно от Twitter: Криптирани съобщения и изчистване на неактивни потребители