Лия Хаберман сподели в своя бюлетин ICYMI Substack това, което изглежда е изтекъл маркетингов слайд и подробности за приложение, което би трябвало да е алтернативата на Twitter, но в ракурс на Instagram.  
Слайдът не дава на приложението отделно име - вместо това го нарича само "новото текстово приложение на Instagram за разговори" - но според Хаберман приложението очевидно е с кодово име P92 или, алтернативно, Barcelona. Потребителите ще могат да влязат с потребителското си име и парола в Instagram, а всичко останало ще се прехвърля от основното приложение. 


Приложението изглежда почти така, сякаш сте смесили Instagram и Twitter заедно и Meta очевидно ще внедри някои функционалности модериране от самото начало, "снабдявайки ви с настройки за контрол на това кой може да ви отговаря и да споменава профила ви", се казва в слайда.   
Може би най-същественото обаче е, че новото текстово приложение на Instagram ще има и елемент на децентрализация. "Скоро нашето приложение ще бъде съвместимо с някои други приложения като Mastodon", се казва в слайда на Instagram. "Потребителите на тези други приложения ще могат да търсят, да следват и да взаимодействат с вашия профил и съдържание, ако сте публични или ако сте частни и ги одобрите като последователи."  
Ако приложението бъде пуснато широко, то може да превърне Instagram в още по-популярна дестинация, отколкото е сега. Много потребители търсят следващото си място за споделяне на актуализации, подобни на тези в Twitter. Въпреки че платформи като Mastodon и Bluesky набраха известна популярност, текстово приложение за Instagram би предложило начин на хората, които вече са изградили последователи в платформата, да продължат да публикуват там, без да се налага да търсят последователи на още едно място. 
Meta все още не са дали официален коментар по въпроса. През март компанията предостави следното изявление за усилията си на Platformer: "Проучваме самостоятелна децентрализирана социална мрежа за споделяне на текстови актуализации. Смятаме, че има възможност за отделно пространство, където творци и публични личности могат да споделят навременни актуализации за своите интереси".  

Снимки: Lia Haberman/Substack

Виж още: Търсачката на Googlе получава AI чат за по-младите