Нов доклад на The Information сочи, че през последните седмици Илон Мъск се е свързал с изследователи на изкуствен интелект, за да основе нова лаборатория, която да се противопостави на OpenAI. Припомняме, че милиардерът през 2015 г. е бил съосновател на OpenAI, но вече не участва в нея. Новата лаборатория за изкуствен интелект на Мъск ще работи за създаването на алтернатива на ChatGPT, вирусния чатбот на OpenAI. През декември Мъск разкритикува OpenAI, че „обучава AI да бъде буден“. 
Късно във вторник милиардерът написа в Twitter: „BasedAI“. 

Слуховете твърдят, че Мъск се е спрял на Игор Бабушкин, изследовател, който наскоро напусна лабораторията DeepmindAI на Google. Бабушкин от своя страна коментира, че проектът е все още в начален стадий и че той все още не се е съгласил официално да се присъедини към зараждащата се лаборатория на Мъск. Новината идва малко повече от седмица след като Мъск изрази недоволството си от връзката на OpenAI с Microsoft. В отговор на публикация за рисковете на изкуствения интелект Мъск заяви, че днешната OpenAI не е това, което си е представял. 
„OpenAI беше създадена като компания с отворен код (поради което я нарекох „Open“ AI) с нестопанска цел, която да служи като противовес на Google, но сега тя се превърна в компания със затворен код, с максимална печалба, ефективно контролирана от Microsoft“, коментира Мъск. „Това изобщо не е това, което възнамерявах.“
Но след толкова много заявления от страна на Мъск мнозина се съмняват в добрите му намерения. Дали да не очакваме нова изненада?  

Снимки: Unsplash

Виж още: Илон Мъск предупреди за опасността нещо в AI зад Bing да се обърка зловещо