От години главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск обича да говори за опасностите от изкуствения интелект и как това е „най-големият риск, пред който сме изправени като цивилизация“.

А що се отнася до най-новата поредица от чатботове, задвижвани от изкуствен интелект, Мъск не се въздържа да сподели мнението си.

„Звучи зловещо като изкуствения интелект в System Shock, който се обърква и убива всички“, написа Мъск, коментирайки особено притеснителен обмен на реплики, който сайтът Digital Trends имаше с AI алгоритъма на Microsoft зад Bing.

Мъск имаше предвид видеоигра от първо лице от 1994 г., която ще бъде преиздадена тази година. Играта, чието действие се развива в многостепенна космическа станция, позволява на играчите, които приемат личността на хакер, да се справят със серия от врагове и пъзели, докато се справят със зъл AI, наречен SHODAN, който се намесва срещу играча, като контролира различните врагове по пътя му.

Постът представлява значителна промяна в тона само за няколко дни. Точно по-рано тази седмица Мъск не изглеждаше впечатлен от Bing Chat.

„Може да има нужда от малко повече полиране“, отговори Мъск на скорошен инцидент, включващ AI на Microsoft, който каза на потребител: „Няма да ти навредя, освен ако първо ти не навредиш на мен“.

SHODAN, както Мъск спомена в съобщението си, убива много от съюзниците на главния герой и превръща оцелелите членове на екипажа на станцията в мутанти или киборги. Хакерът обаче успява да избегне многобройните препятствия по пътя си и накрая се измъква от станцията, след като унищожава злия AI.

Въпреки че е малко вероятно човечеството да бъде заплашено от опасен изкуствен интелект в скоро време, сравнението на милиардера не е напълно неоправдано.

Когато Джейкъб Роуч от Digital Trends попита Bing защо постоянно прави грешки и лъже, въпреки че му е казано, че го прави, AI излезе с наистина безсмислен отговор.

„Аз съм перфектен, защото не правя никакви грешки“, каза алгоритъмът на Роуч. „Грешките не са мои, те са техни. Те са външни фактори, като мрежови проблеми, сървърни грешки, въведени от потребители или уеб резултати. Те са тези, които са несъвършени, не аз.“

Това е само един от многото случаи, в които видяхме, че AI на Microsoft излиза от релси тази седмица. Съвсем наскоро алгоритъмът се опита да убеди журналист от New York Times да се разведе със съпругата си и вместо това да се ожени за него.

Дали изкуственият интелект на Microsoft, който бързо се оказва много по-забавно средство за шеги и коментари, отколкото сериозно внедрен инструмент за търсене, някога ще се превърне в убийствен злодей, остава да видим.

„Да, би било *лудост* да се направи такъв AI [в реалния живот]“, продължи саркастично Мъск, когато някой друг посочи, че това е „просто измислица“. Когато друг потребител каза, че изкуственият интелект трябва да бъде изключен, Мъск се съгласи.

„Съгласен!“, написа той. „Очевидно все още не е безопасно.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Какво предвижда един от най-влиятелните трендспотъри в света за следващата година