През март 2013 година Tesla Motors е в бедствено положение: компанията почти е достигнала ниво на несъстоятелност, a нейните електрически превозни средства не успяват да достигнат до купувачи. Според нов доклад на Bloomberg Илон Мъск е имал резервен план: пари в брой от Google.

Когато Tesla е била в криза, Илон Мъск се е обърнал към своя приятел Лари Пейдж, предлагайки му Google да купи компанията, плюс пет милиарда долара за разходи за фабриката. Не е ясно каква е била точната оферта, но от Bloomberg посочват, че към онзи даден момент Tesla е струвала 6 милиарда щатски долара.

Мъск също така е поискал от Пейдж да му гарантира осем поредни години работа за компанията, или достатъчно време, за да се произведе трето поколение електрически автомобил.

Разговорите според Bloomberg са били дълги. Съобщава се, че Пейдж "приема общото предложение по сделката". Адвокатите прекарват следващите няколко седмици, доуточнявайки подробностите, но до крайно решение така и не се стига.

В крайна сметка Tesla се разминава с фалита и компанията  публикува печалба в следващите няколко седмици и дори изплаща дълговете си към Министерството на енергетиката. Мъск прекъсва сделката с Google скоро след това.

Миналата година имаше слухове, че Apple също е водила преговори за закупуване на Tesla, но цената щеше да бъде десетки пъти по висока – около 75 милиарда щатски долара.

Смятате ли, че Tesla би била същата компания днес, ако я бяха купили Google или Apple?

 

Прочетете още: Model S 70D е новият базов модел на Tesla Motors