С пускането на Mac Pro и процесора M2 Ultra на WWDC Apple официално се отърва от процесорите на Intel в цялата си линия Mac и завърши прехода към собствено производство чипове. Освен това гигантът представи най-мощния чип, който някога е произвеждал и който превъзхожда всички чипове на Intel, създавани някога за Mac.

В резултат Intel реагира, като промени собствената си търговска марка. Вместо чиповете Core i3, i5 и i7, които се използват от повече от десетилетие, следващото поколение процесори ще има три нива: Intel, Intel Core и Intel Core Ultra. Честно казано, малко сме изненадани, че не виждаме там Pro или Max.

Донякъде по ирония на съдбата Intel твърди, че една от причините да промени имената на своите чипове е да избегне объркване с Apple. Както казва Кристофър Хирш, директор на Intel по продуктово брандиране, пред The Verge, буквата "i" не е била толкова ясна за клиентите, като някои са се чудели дали буквата "представлява Apple с iPhone и iPod? Дали е просто неизвестна?".

В това има смисъл, но не е ясно как брандирането на Ultra ще изясни нещата. Заедно с чипа M2 Ultra Apple продава и Apple Watch Ultra и според слуховете ще въведе марката и в линията iPhone.

Intel казва, че ребрандираните чипове ще започнат да се доставят по-късно тази година, когато чиповете Meteor Lake започнат да се появяват в персоналните компютри.

Снимка: Unsplash

Виж още: Квантовият процесор на Иран се оказа платка за 600 долара

Тагове: