През юни миналата година Intel достави първия си чип за добив на биткойни - Blockscale 100 ASIC, но почти една година по-късно вече е "мъртъв" - според Tom's Hardware компанията е решила да спре производството му, без да обяви негов наследник.

Означава ли това, че Intel вече е приключила с крипточиповете, след като лансира идеята през февруари миналата година? Може би: Intel избегна въпроса на Tom's Hardware дали ще излезе от бизнеса с Bitcoin ASIC, като каза само: "Продължаваме да следим възможностите на пазара".

Изглежда, че моментът на Intel е бил... неудачен. Между обявяването и появата на чипа на пазара биткойнът беше поевтинял рекордно - от най-високата стойност от над 47 000 долара до под 19 000 долара за брой. Въпреки това точно днес биткойнът отново надхвърли 30 000 долара след петмесечно изкачване от "ноемврийското дъно".

Но възраждащият се биткойн може да не е достатъчен. Живеем в съвсем различна технологична индустрия, отколкото в средата на 2022 г.: продължителната крипто зима разклати вярата в блокчейн технологиите, а изкуственият интелект бързо се превърна в новата гореща инвестиция и изглежда, че практически всяка технологична компания взема сериозни мерки да се отърве от по-малко от основните бизнеси, включително Intel.

Главният изпълнителен директор на Intel публично заяви, че планира съкращения в размер до 8 - 10 млрд. долара до 2025 г. Компанията излезе от бизнеса с готови сървъри едва миналата седмица и потвърди, че подобно ще е решението й относно клетъчните модеми - да, вече няма 5G или LTE от Intel.

 

Снимка: Unsplash

Виж още: ChatGPT има нужда от освежаване на всеки 20 - 50 въпроса