С появата на августовския ъпдейт на сигурността в Android, собствениците на смартфона Nokia 6.1 Plus се оказаха без възможност да скрият софтуерно прореза на екран. Мълвата се разнесе из интернет и недоволството на потребителите достигна до HMD Global (собственик на брандовете Nokia, отскоро и PureView). Компанията обеща да върне функцията в предстоящ ъпдейт, за да удовлетвори своите клиенти.

Междувременно тръгна слух, че скриването на прореза е било премахното поради несъответствие с правилата за разработчици в Android One. Впоследствие това твърдение се оказва грешно. Представител на Google лично е опровергал твърдението пред сайта XDA Developers, потвърждавайки черно на бяло, че в Android One няма нищо, което да попречи на производител, участващ в програмата, да внедри функция за скриване на прореза.

Google обаче си запазва правото да се намеси като отправи искане към конкретния производител в случай, че скриването на прореза пречи на функционирането на определени приложения. Всъщност единствените неотложни изисквания за участие в програмата Android One са само три:

- Да се публикуват ежемесечни актуализации на сигурността в продължение на три години.

- Версията на Android да се актуализира в продължение на две години.

- Устройствата да се пускат на пазара с чист Android и пълен достъп до услугите и приложенията на Google.

Всичко друго е в ръцете на производителите, сред които в момента са Motorola, LG и Nokia (HMD Global). Така че за момента изобщо не е ясно какво е накарало последните внезапно да премахнат функцията за скриване на прореза от Nokia 6.1 Plus. HMD и Google упорито пазят мълчание по темата.

Тагове: