При вида на първото изтекло изображение на този смартфон на Nokia с цели 5 (!!!) камери на гърба наистина не можехме да повярваме на очите си. Въпреки това, такова устройство има - и дори вече е в нечии ръце.

Папарашките снимки показват прототипен смартфон на Nokia с пет камери, сензор с неизвестно предназначение и светкавица. Очевидно партньорството между Zeiss и HMD Global не спира да ражда иновации по отношение на фотографията. Но следва неизбежният въпрос - защо?

Нашата теория е, че петте камери ще позволят 3D фотография по подобие на 360-градусовите камери. Или това, или има една основна камера и четири спомагателни с различно предназначение - например сензор за дълбочина или оптично приближение.

Възможностите са наистина много и нямаме търпение да научим повече от по-запознатите източници. Прототипът очевидно е много актуален, тъй като е датиран от 30 август 2018г.

Изглежда смартфонът е в напреднал стадий на разработка и кой знае - може наесен или рано догодина Nokia да удари в земята конкуренцията, която засега се спира на тройка камери на задния панел.

За да се случи това, трябва да има реална полза от всичките тези сензори - иначе просто ще има да ни убеждават колко е "яко" телефона ти да има пет камери на гърба.

И все пак нещо ни говори, че песимизмът е излишен и предстои нова революция в мобилната фотография. Ще видим и ще разберем!

Източник на снимките е китайската медия Ithome.