Преди броени минути Xiaomi анонсираха новия си супер флагман Mi Mix Alpha – първия по рода си телефон с дисплей, заемащ фантастичните 180.6% от лицето на устройството.

Вижте още: Xiaomi е номер 1 на един от най-големите пазари в световен мащаб

При това изпълнителният директор на компанията Лей Цзюн потвърди, че не става дума за концептуален дизайн, а за реален телефон, който ще се произвежда и предлага на пазара.

„Магията“ на Mix Alpha се състои в уникалния начин, по който екранът обгръща на практика цялата повърхност на телефона. Вероятно тук става дума за гъвкав OLED дисплей, на какъвто разчитат устройства като Samsung

Galaxy Fold и Huawei Mate X, но вместо да позволяват разгъване до пълен размер, Xiaomi са решили да оползотворят полезната площ на екрана по друг начин.

За момента това е едно от най-оригиналните решения за премахване на прословутата „изрезка“ (ноч), а заедно с нея и предната, селфи камера и говорителя, които обикновено са разположени там.

Подобно на предшественика си Mi Mix, Alpha разчита на пиезоелектрична технология, позволяваща предаване на вибрациите по предната повърхност на телефона, което на практика замества традиционния говорител.

Предната камера пък вече не е необходима, тъй като на практика устройството разполага с дисплей на гърба си и за портрети може да се използват значително по-висококачествените задни камери.

В случая с Mix Alpha „висококачествена“ дори е слабо казано – телефонът ще предлага вградена камера с умопомрачителните 108 MР резолюция, което ще му позволява да снима статични кадри с фантастична разделителна способност и уникален детайл.

Задният панел ще може да се използва за визуализация и на друг вид функции освен предварителен изглед и кадриране при снимане на селфита – например там ще можете да видите информация за оставащия заряд на батерията и общата консумация на телефона.

Mi Mix Alpha ще използва хардуерна платформа Qualcomm Snapdragon 855 в комбинация с 12 GB RAM и 512 GB локална памет. Разбира се, както повечето модерни флагмани, устройството ще поддържа 5G, а размерът на вградената батерия ще е 4050 mAh.

Не особено изненадващо цената на телефона е внушителна – около 2800 долара. Засега обаче Xiaomi не съобщават кога точно Mi Mix Alpha ще е наличен на пазара.