Три от най-големите китайски смартфон производители работят по нов безжичен протокол за трансфер на данни, който ще работи между техните устройства. Интерфейсът е MIUI на Xiaomi, ColorOS на Орро и FuntouchOS на vivo – всички базирани на Android и ще интегрират новата система, потвърди представител на Xiaomi.

Протоколът ще използва Bluetooth, за да свързва устройствата, и ще има скорост на трансфер до 20 MB/s. Бета-версия на услугата ще стартира до края на този месец, а Xiaomi обяви, че други смартфон производители също могат да се включат.

Трите компании заедно държат 49 процента от смартфон пазара в Китай, което означава, че те имат огромен брой потребители, които ползват версии на Android без достъп до услугите на Google. Големият въпрос е дали Huawei, който сам държи цели 34 процента от пазара, може да бъде изкушен да се включи.

Технологията звучи подобно на това, което Apple предлага със своята система AirDrop. Google опита да пусне подобна услуга за Android през 2011 г., когато Android 4 въведе Android Beam. Тази функция ще бъде премахната в предстоящия Android Q. Междувременно по-новата подобна услуга Fast Share ще идва вградена в Android Q.  

Виж още: Motorola one action е първият смартфон с широкоъгълна екшън камера

 

Тагове: