По-рано този месец стана ясно, че анализаторът Джеф Пу е намалил прогнозата си за производството на серията iPhone 15 през 2023 г. със 7.2% - от 83 млн. на 77 млн. Пу посочи две причини за намаляването на прогнозите. Първо, доставчиците са имали проблеми с доставката на компоненти в количествата, необходими на Apple. Тези доставки включват сензорите за камерата на Sony, титановото шаси за моделите iPhone 15 Pro и новите дисплеи с по-тънки рамки.

Втората причина е свързана с очаквания спад в търсенето на тези телефони. Пу казва: "Съкращаването на плана за изграждане преди пускането на пазара не е положителен сигнал, а потенциалното повишаване на цената на iPhone 15 Pro Max също може да намали крайното търсене". Според слуховете е възможно повишаване на цената със 100 долара за iPhone 15 Pro и с 200 долара за iPhone 15 Pro Max/Ultra.

Сега е ред на японската банкова компания Mizuho да актуализира прогнозите за производството на линията iPhone 15 през 2023 г. Според 9to5Mac банката е използвала по-мрачна прогноза, за да намали очакванията си от 84 млн. на 73 млн. Това е намаление от 11 милиона, или 13.1%, което не е точно два пъти повече от намалението, за което призовава Пу. За цялата 2023 г. Mizuho предвижда, че Apple ще произведе 217 млн. броя iPhone, което е с 10 млн. броя, или 4.4%, по-малко от първоначално прогнозираните 227 млн. броя.

Потребителите, които вече планират да закупят нов iPhone 15 Pro Max/Ultra, едва ли са се зарадвали, когато са прочели новината за възможно забавяне на доставките на модела до октомври. Предполага се, че това е по вина на перископния обектив на iPhone 15 Pro Max/Ultra, с който за първи път iPhone ще бъде оборудван с такава функция. Перископният обектив се сгъва вътре в телефона и използва призми за отразяване на светлината от обектива към сензора, което позволява по-големи възможности за оптично увеличение - потенциално при iPhone 15 Pro Max/Ultra то може да се увеличи от 3х до 6х.

Sony пък има проблеми с навременното доставяне на своите сензори за камерата за топмодела iPhone. Така че, докато датата на пускане на пазара на iPhone 15, iPhone 15 Plus и iPhone 15 Pro е 22 септември, iPhone 15 Pro Max/Ultra може да се появи едва след три до четири седмици от тази дата. Това би означавало, че най-престижният модел iPhone за 2023 г. може да се забави до 20 октомври.

И преди сме виждали разделени версии. Само миналата година iPhone 14, iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max бяха пуснати на 16 септември, докато iPhone 14 Plus беше забавен до 8 октомври. На 22 септември 2017 г. Apple пусна iPhone 8 и 8 Plus. iPhone X с радикално променен дизайн беше пуснат на пазара едва на 3 ноември.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple вече снима реклама за необявения iPhone 15

 

Тагове: