През последните месеци повечето жители на планетата трябваше да направят сериозни промени в начина си на живот. Когато глобалната пандемия COVID-19 започне да отстъпва, ще се върне ли човечеството към „нормалното“, или някои аспекти от живота ще се променят завинаги? За да ни помогне да отговорим на този въпрос, на специално онлайн събитие Panasonic представи своето виждане за новите тенденции в няколко основни категории: качество на въздуха, лична хигиена, развлечения и поддържане на връзка.

Някои от тенденциите отразяват промени, които вече бяха започнали да се случват и глобалните събития просто ги ускориха, докато други представляват изцяло нови предизвикателства. Всяка една от тях обаче подчертава как продуктите и иновациите на компанията са създадени, за да помогнат на семействата и бизнеса да се ориентират и процъфтяват в този нов свят.

Здравословна среда

Докато лесно преминаваме към „новата нормалност“, хората искаме да останем и в безопасност и да използваме технологии, подобряващи здравето ни в пространствата, където живеем, работим и общуваме. Професионалните и потребителските уреди за климатизация на Panasonic, както и новите пречистватели за въздух са оборудвани с технологията Nanoe X, която използва хидроксилни радикали – известни като „природен пречиствател“, – за да спре развитието на бактерии, вируси, плесени и неприятни миризми. Тези молекули се добавят към водни частици с нано размери, които уредът разпространява във всеки ъгъл на помещението. Изследвания показват, че Nanoe X потиска до 99.9% от определени бактерии.

Лична хигиена у дома

Докато фризьорските салони са затворени или работят с намален капацитет поради нуждата от социална дистанция, хората ще продължат да се подстригват и грижат за косата си предимно в дома си. Сешоарите на Panasonic използват технологията Nanoe, за да поддържат косата здрава и в блестящо състояние, без да е нужно често да посещавате фризьорски салон. Йоните, които се излъчват благодарение на технологията, съдържат 1000 пъти повече влага от обикновените отрицателни йони и проникват дълбоко в косата, за да постигне тя перфектен баланс и хидратиране.

Тримерите Panasonic, като SC60, използват високотехнологичен линеен електродвигател, подобен на този във влаковете „маглев“, за да осигурят чудесна режеща способност, като помагат дори и на начинаещите фризьори в домашни условия да постигнат страхотни резултати.

Гледаме повече телевизия – и по различно време на деня

Данни на организацията BARB (Broadcasters' Audience Research Board) показват рязко увеличение на гледането на телевизия след 16:00 часа, което е отражение на тенденцията все повече от нас да работят от къщи. Взирането в екрана при силна околна светлина кара зениците да се свиват, в резултат на което изображенията на екрана изглеждат по-тъмни, отколкото когато се гледат в добре затъмнена среда.  

Телевизорите на Panasonic са идеални за гледане при дневна светлина, тъй като поддържат две функции, които автоматично оптимизират телевизионната картина, запазвайки високото ѝ качество: Dolby Vision IQ и Filmmaker Mode с Intelligent Sensing. Dolby Vision IQ разширява предимствата на Dolby Vision отвъд границите на HDR чрез интелигентно оптимизиране на качеството на картината и на зрителните преживявания, така че те да не зависят от околното осветление или типа на възпроизвежданото съдържание. Panasonic не само поддържа Filmmaker Mode (Режисьорски режим), но прибавя към него и оригиналната си функция Intelligent Sensing (Интелигентна чувствителност), която динамично настройва картината в зависимост от силата на околното осветление. Настроена съвместно с холивудски студии, за да осигури перфектното съответствие на цветовете и образите с творческите намерения на режисьора, тази функция гарантира, че зрителите могат да се насладят на HDR картина с качество на холивудско ниво, независимо дали се намират в тъмна или в добре осветена среда.

Предаваме поточно повече от всякога

Проучванията показват, че една трета от хората прекарват повече от 3 часа на ден в гледане на видео чрез услуги по заявка (Video on Demand), като по време на карантината домакинствата са се абонирали средно за поне две услуги за поточно предаване (стрийминг). Panasonic е един от малкото производители, предлагащи телевизори, които едновременно са Netflix Calibrated (Калибрирани за Netflix) – за да се гарантира точното предаване на творческите намерения на режисьора – и сертифицирани като Netflix Recommended (Препоръчани от Netflix), тъй като осигуряват по-добро зрително преживяване с предаванията на Netflix, доказано чрез строго тестване на качеството, функционалността, лекотата на употреба и други характеристики.

Работа от къщи

Близо 4 от 10 европейци преминаха в режим домашен офис в резултат на пандемията COVID-19, като мнението на експертите е, че тази тенденция ще се запази. При „новото нормално“ ще има повече все повече хора, които работят от къщи, със съответното увеличение на използването на видеоконферентни приложения като Zoom и Microsoft Teams. Напълно безжичните (True Wireless) слушалки S500W на Panasonic са идеални за такива приложения. Модерната технология за шумопотискане позволява да работите, докато сте в кухнята, хола или дори от градината си, като ефективно филтрира дразнещия околен шум. Междувременно най-добрата в класа технология за определяне на звукоизточника, наречена Beamforming, ефективно отделя гласа ви от околните шумове (като бебешки плач например), така че всички, с които разговаряте, да ви чуват силно и ясно.

Използването на социалните медии процъфтява

Напоследък използването на социалните мрежи нарасна, ускорявайки вече доминираща тенденция – от информиране за актуални новини до споделяне на разнообразни рецепти за готвене. Чудесен избор за изгряващи звезди готвачи, фотоапаратът LUMIX G100 на Panasonic може да бъде използван от влогърите за запис на готварски видеоклипове с насочен звук, така че да говорят свободно на своята аудитория пред или зад фотоапарата.

Виж още: Математиката зад Covid-19 – кога ще успеем да „задушим“ вируса с имунитет