Преди години, когато предстоеше да бъде обявена нова версия на Android, се вълнувахме предимно кое сладко изкушение ще е вдъхновило името на операционната система. Днес множеството ъпдейти размиха емоциите и не са толкова интересни за потребителите, докато всъщност се правят именно заради тях. И така, какво ни готви Android през тази пролет?  


Първата промяна засяга сигурността на паролите под името Password Checkup. Функцията ще анализира паролата и ще сигнализира, ако е прекалено разпознаваема или някога е попадала в някой списък с компрометирани пароли. Функцията много напомня Password Manager Page на Google, но просто сега ще е много по-леснодостъпна за потребителите.  


Втората функция би спасила мнозина от нас, които в младежките си години прекарвахме часове наред с телефони под възглавниците, очаквайки възлюбената половинка да ни пише. От момента на инсталирането на новата версия на Android ще може да се задава времеви период, в който кратките текстови съобщения да бъдат изпратени до получателя автоматично. За да се случи това “малко чудо” на технологията, след като съобщението е създадено, е необходимо просто да се задържи по-продължително бутонът за изпращане и да се посочи точният час за получаване. 

Третото подобрение е във връзка с функцията TalkBack, която улеснява мнозина, особено потребителите със зрителни проблеми, да четат и пишат на своите устройства, както и да използват социалните мрежи с по-голяма лекота.  


Може би най-дългоочаквана беше тъмната тема на Google Maps, която най-накрая ще можем да използваме. Предимствата на този интерфейс са вече широкоизвестни, като все повече потребители я предпочитат пред стандартния бял цвят, на който сме разчитали десетилетия наред.  


Направени са подобрения и в Google Assistant, като той ще отговаря на все повече команди, отправени към него. Ще бъде улеснен достъпът до контактите, като ще бъдат налични някои шорткъти за най-често използваните услуги и приложения. 

Снимки: shutterstock

Виж още:  Android 12 носи кодовото име Snow Cone

Тагове: