Премиерата на фотографския флагман HUAWEI P60 Pro, който оглави световните класации за мобилни камери – DXOMark и TIPA, накара потребители и специалисти да се запитат какво стои зад тази безапелационна мощност на камерата му. Смартфоните на Huawei традиционно са известни с добрите си камери, но малцина знаят, че в случая става дума за цялостна промяна на развойната стратегия на компанията. В материлите по темата се появи мистериозният термин XMAGE, който не трябва да се бърка с чисто маркетингово наименование, защото е далеч повече от това.

XMAGE на практика е новото оръдие на Huawei във всички аспекти на смартфон камерите – от хардуера до изчислителните фотографски алгоритми. Обявена скоро след края на сътрудничеството с Leica, системата XMAGE е олицетворение на успеха на Huawei в разработването на собствена технология за изображения и на посветеността на компанията да предлага нови пробиви в мобилната фотография.

Ето някои от основните принципи, на които е базирано нейното използвано в Huawei P60 Pro издание:

В основата е реализмът: нов енджин за текстури
Автентичността е основен фактор във философията на XMAGE. За разлика от други камери, които коригират и прикриват детайли, мотото на XMAGE камерата е, че красотата е в самата истина. Алгоритмите на XMAGE са обучени да подсилват детайлите във фотографията в пълната им яснота.

Последните подобрения в технологията XD Fusion Pro на Huawei P60 Pro включват специален енджин, който обработва и най-фините детайли в текстурите на обектите и така внася още повече живот и реализъм в снимката като цяло. Представете си например снимка на метална скулптура в парка или на близък план на гравирани бижута. Оригиналните текстури, видими с просто око, оживяват и в снимките благодарение на дълбоката невронна мрежа на самообучаващия се енджин на текстури.

XMAGE стилове: Original, Vivid, Bright
На база на автентичността XMAGE представя и различни цветови тоналности чрез три различни стила – Original, Vivid и Bright. XMAGE рендва потапящата атмосфера на богати и сложни цветове, както и баланса между светлини и сенки за постигане на ефектни и реалистични снимки, отразяващи спецификата например на залези, есенни листа, хора, храна и други.

Точност на цвета: благодарение на професионални и сертифицирани експерти
Науката за цветовете постоянно се развива и усложнява и екипът на XMAGE действа като двигател на мултидисциплинарни изследвания на цвета в контекста на психологията, физиологията, психофизиката, естетиката и теорията на изкуството. За да извърши толкова широкоспектърно изследване, екипът на XMAGE работи в множество партньорства с различни специалисти от различни области. Обединени са усилията на няколко развойни института на Huawei, включително в Китай, Финландия и Япония, покриващи осем основни сфери, сред които изкуство, психология, оптика и наука за цветовете. В процеса участва и институтът TASCII (Tsinghua Colour & Imaging Institute) на Tsinghua University, който изследва над 3.3 милиона изображения, подадени от участниците в конкурса XMAGE Awards.


Участайте в XMAGE Awards

Цялостната идея, стояща зад името XMAGE, е да покаже, че една мобилна камера не е просто въпрос на фотография, а платформа за хората да улавят и споделят нюанси и акценти от своя живот, микрокосмоса и света като цяло. Затова и името на популярния ежегоден фотографски конкурс на Huawei вече носи името XMAGE Awards, както и неговото допълнително българско издание – Huawei XMAGE 2023, с мото „Повече светлина в моята история“.

Остава още една седмица, в която можете да се включите в него, а участието е изключително лесно. Просто поствате снимката като публичен пост от вашия Facebook или Instagram профил до 15 август 2023 и я тагвате с хаштаг #HUAWEIXMAGEBG, за да бъде видимо участието и съотвено оценено според условията на конкурса. Няма ограничение за броя снимки, с които участва един човек, а авторът на снимката, избрана за победител, ще получи нов Huawei P60 Pro, олицетворяващ мощността на най-новите постижения в мобилната фотография, оценен с най-висок рейтинг до момента от DXOMARK и носител на медийната награда за мобилна фотография TIPA 2023.

* Използваните снимки са заснети с Huawei P60 Pro от Кристиян Петров, член на журито на конкурса.