Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Далеч в миналото са времената, когато трябваше да инвестираме в професионална фототехника, за да улавяме висококачествени кадри. Смартфоните се развиха до такава степен, че много модели успешно емулират качеството, предоставяно от фотоапаратите. Поне дотолкова, че да е задоволително за средностатистическия потребител.

На теория няма останали смартфони, които да снимат зле, но ако искате наистина върхово представяне, тогава определено трябва да се насочим към флагманите. Днес ще използвам телефона, чиято камера ме впечатли най-много през годината до момента - Huawei P60 Pro. Снимките, които ще обработвам, са от последното ми ходене в Париж.

Фотографията не се изчерпва само с щракването на блендата. Също толкова важна е постобработката на материалите. За да улесня максимално процеса, отварям AppGallery и тегля буквално първото приложение, което се появи в търсачката, когато напиша photo editor. Не е задължително да използвате същото, AppGallery предлага богат набор от подобни апликации, затова съм сигурен, че всеки би открил подходящо.

Напомням и че AppGallery вече комуникира безпроблемно с GMS благодарение на GBox. Достатъчно е просто да позволите на апликацията да се инсталира при първото потърсено приложение, което я изисква, и не само ще може да работите с всички Google приложения, но и да се логвате в акаунтите си. Конкретно при фотографията това прави преноса на снимки и видеоклипове много по-лесно между различните устройства.

Уповавайки се на наличните ефекти в апликацията, започвам със Splash. Този е един от най-интересните и нестандартни, които променят изцяло кадъра с минимална работа от наша страна. Изрязва се форма (има избор) и може да изберете дали в нея или около нея да се приложи черно-бял филтър. Реших, че подобен ефект е перфектен за тази нощна снимка на Айфеловата кула, защото акцентира върху нея.

Тази снимка също е правена с нощния режим, но в значително по-светла среда. Откъм детайли нямам никакви забележки, но мисля, че може да изпъкнат дори повече. Открих над 90 различни филтъра и избрах такъв, който засилва сенките и насища цвета на небето.

Тук имах снимка, която беше по-скоро тест на оптичното приближаване, отколкото внимателно кадриран портрет. Честно казано, не знаех дали ще я включа във финалната селекция и най-вероятно нямаше, ако не беше Blur секцията в приложението. Макар рамката да е малко груба и рязка, поне бяха скрити останалите елементи и вниманието се насочва изцяло върху целевия обект.

От всички кадри този е най-модифициран. Оригиналната снимка е на забележително тясна сграда и нямах представа какво да я правя, преди да видя Mirror ефекта. С едно обикновено дублиране и старателно позициониране бих казал, че крайния резултат може да мине за истинска постройка.

Последния кадър държах да го обработя по собствено усмотрение, без да разчитам на предварително настроени филтри и ефекти. Всъщност това е основният тип обработка, която правят фотографите - изменяне на кадъра стойност по стойност. Малко по-бавно и сложно е, но пък ни дава и по-голяма свобода. В този случай исках да направя небосвода по-наситен и да засиля влиянието на автомобилните фарове. Всички стойности започват от 50 и могат да се движат в диапазона от 0 до 100. Промените, които направих, бяха да сваля яркостта (Brightness) до 40, да увелича контраста (Contrast) до 60 и засиля нюансите (Hue) до 80.

Ако сте стигнали дотук, надявам се, че този материал ви е бил полезен. Той е предвиден изцяло за начинаещи и целта му е да покаже наистина как без никаква подготовка може да се вземе един телефон, да се изтегли едно приложение и да започнем своето фотографско приключение.

 

Вижте още: Най-добрите приложения в AppGallery за Huawei Mate X3