Корейските доставчици на Apple започнаха да разработват камери за смартфони, разположени под дисплея (UDC), което проправя пътя към първия iPhone с истински "изцяло изчистен" външен вид, при който екранът няма да бъде нарушаван от никакви други елементи.

Според The Elec LG Innotek е започнала предварителна разработка на UDC модула, който се намира под дисплея и не води до видима дупка в панела, когато камерата не се използва.

Той се различава от типичния модул на предната камера, тъй като доставя по-малко светлина до сензора за изображения. Това е така, защото при преминаването на светлината през зоната на дисплея, преди да достигне до обектива на камерата, се получава загуба на светлина, което може да доведе до влошаване на качеството и яркостта на изображението.

За да компенсира това, LG Innotek разработва специална система от няколко лещи със "свободна форма на оптиката", която може да намали оптичните аберации и да увеличи съотношението на интензивността на светлината около оптичния модул, за да подобри качеството на периферното изображение. LG Innotek публикува патенти за технологията от декември миналата година, а сега, след началото на разработката, се очакват още.

Според доклада LG Display, филиал на LG Innotek, LG Group, също е започнал разработването на UDC модул. LG Display има за цел да увеличи светлопропускливостта до 20% до 2023 г. и до 40% след 2024 г., с което да я доближи до стандарта, който Apple очаква. Съобщава се, че Apple вече е получила образец от неназован доставчик, но е оценила ефективността му като незадоволителна.

Преди Apple да използва усъвършенстваната технология за камера под екрана, се очаква да приеме технологията за идентификация на лицето под панела в iPhone 17 Pro през 2025 г. Очаква се това да бъде последният премиум модел на Apple, който ще включва кръгъл изрез за предната камера. След това Apple ще възприеме UDC в моделите iPhone "Pro" през 2027 г. според уважавания анализатор Рос Янг от изследователската фирма Display Supply Chain Consultants.

Снимка: Unsplash

Виж още: Базовият iPhone 14 остава най-продаваният смартфон в света, но къде е iPhone 15?

 

Тагове: