Търсенето на генеративни услуги, базирани на изкуствен интелект, и опасенията, че правителството на САЩ може да ограничи продажбите на графични процесори за натоварвания с изкуствен интелект, продължават да повишават цените в Китайската народна република. В някои случаи цената на графичния процесор за изчисления H800 на Nvidia може да достигне до 500 000 юана, или около 70 000 долара за брой, съобщава MyDrivers. Всъщност все още е трудно да се сдобиете с графичен процесор, дори и при тези цени.

Миналия месец цената на графичния процесор A800 на Nvidia, който се използва за приложения за изкуствен интелект (AI) и високопроизводителни изчисления (HPC), скочи с 20% до 110 000 юана (15 000 долара) практически за една нощ, след като се появиха слухове, че правителството на САЩ може да ограничи износа на такива продукти за Китай. Сега графичните процесори за изчисления A800 и H800 на Nvidia могат да достигнат 120 000 юана (16 800 долара, вероятно за A800), 250 000 юана (34 970 долара), 300 000 юана (41 970 долара) и дори 500 000 юана (69 950 долара, вероятно за H800).

Нелепо високите цени не бива да ви изненадват. Огромното мнозинство от клъстерите за изкуствен интелект са базирани на изчислителните графични процесори на Nvidia и работят със софтуер, проектиран за софтуерния слой CUDA на Nvidia, който поддържа изключително процесори от зелената компания. Ако собствениците на услуги и клъстери за изкуствен интелект не могат да се сдобият с достатъчно изчислителни графични процесори, за да поддържат нарастващото търсене на техните продукти, качеството на техните услуги ще се влоши и те рискуват да загубят бизнеса си с течение на времето.

Nvidia не коментира цените на своите графични процесори за центрове за данни, така че приемете доклада за цените на изчислителните графични процесори на компанията с известна доза скептицизъм. Междувременно графичен процесор за изчисления Nvidia H800 във форм-фактор за добавяне в платка струва 30 603 долара в САЩ. В същото време CDW, един от известните дистрибутори на хардуер за центрове за данни, предлага само една такава карта и за получаването ѝ са необходими 5 - 7 работни дни, което може да говори за относително кратко предлагане на тези продукти.

Но дори и да има пари да плати за ориентираните към Китай графични процесори A800 и H800 - орязани версии на изчислителните графични процесори A100 и H100 на Nvidia с намалена производителност и мащабируемост - може да се окаже невъзможно да се сдобие с едно от тези устройства. Вместо да се купуват от дистрибутор или търговец, може да се наложи да се говори директно с Nvidia China или дори с централата на Nvidia, се казва в доклада.

Снимка: Nvidia

Виж още: Безкабелните видеокарти на ASUS идват в края на годината, но с една уловка