Преди няколко месеца на търговското изложение Computex 2023 ASUS показа някои интересни нови концепции за компютърен хардуер. Една от тях беше прототип на графична карта, която не използва традиционните кабели за захранване.

Вместо това прототипът на картата се свързваше към специален слот на дънната платка на компютъра. Този слот осигуряваше на картата мощност до 600 W. Тайната е, че слотът все още е свързан със стандартен 16-пинов кабел, който се свързва със захранването на компютъра. Така че, въпреки че видеокартата не се нуждае от кабел сама по себе си, слотът, към който се свързва, все пак ще се нуждае от кабели. Като се има предвид това, подобно решение би трябвало да позволи по-чист интериор за компютрите с по-малко захранващи кабели като цяло.

Сега според сайта Wccftech на изложението Bilibili World 2023 в Шанхай, Китай, ASUS е показала нова версия на тази безкабелна видеокарта. Става дума за това, че компанията е решила да изведе тази карта от етапа на прототипите и съвсем скоро ще започне масовото им производство.

Самата карта ще използва графичния процесор GeForce RTX 4070 на NVIDIA. Тя ще има три вентилатора и ще се предлага в бял или черен цвят. Тя все още ще използва обикновения интерфейс PCIe Gen 4.0 x16, който се среща в други карти, но ще има специален слот, който ще бъде конекторът за захранване на продукта.

Уловката за този вид захранваща връзка е, че хората, които искат тази карта, ще трябва да се сдобият и със специална дънна платка на ASUS за своя компютър. Всички конектори за захранване за тези дънни платки ще бъдат в задната част, но със специалния слот за захранване на картата.

ASUS ще започне масовото производство на картите и персонализираните дънни платки тази есен, което означава, че те могат да бъдат пуснати в продажба в края на 2023 г. или началото на 2024 г. Очаквайте цените и на двата продукта да бъдат по-високи от обичайните поради нестандартните и патентовани захранващи връзки.

Снимка: ASUS

Виж още: Мнозина все още предпочитат жакове за слушалки и бавно зареждане - според ASUS