Властите в Китай отново затягат хватката около интернет и този път са взели на прицел алгоритмите. Според ново решение на Националната администрация за киберпространство, интернет компаниите трябва да използват повече алгоритми, които промотират положителни идеи (с други думи „държвани политики“), а да изключват лошо съдържание. По-нататък, разпореждането експлицитно забранява съдържание, което вреди на националната сигурност и единство, както и уронващо държавната сила. С други думи, интернет компаниите не могат да предизвикват политическото статукво.

Новите правила ще влязат в сила от 20 март 2020 г., а заедно с тях идват  по-строги регулации за акаунти, регистрации, модерация и онлайн слухове.

Напоследък Пекин засили опитите си да регулира алгоритмите в интернет, макар че китайският подход е доста различен от този в другите държави. Наскоро американският Сенат прие закон за премахване на предубедеността в алгоритмите, докато Китай залага именно на нея като начин за прокарване на партийната политика. Страната очевидно се притеснява, че социалните мрежи търсачки могат да препоръчват „опасни материали“, които да се изплъзнат на цензурите и не искат да поемат рискове.

Виж още: Китай с чистка на чуждия хардуер и софтуер до 2022 г.

Тагове: