Китай възнамерява да премахне всичкия чуждестранен РС хардуер и софтуер от своите държавни системи да 2022 г. Така Пекин иска да намали зависимостта си от чуждестранна и по-специално американска техника, както и да гарантира киберсигурността си и да стимулира местното производство.

До края на 2020 г. Китай се надява да замени 30 процента от чуждите технологии със свои. След това, през 2021 г., трябва да отпаднат други 50 процента най-вече под формата на захранвания от AMD и Intel компютри, а през 2022 г. идва ред на последните 20 процента.

Става въпрос за милиони устройства, които трябва да бъдат заменени от домашни модели, произведени от компании като Zhaoxin, YMTC и ChangXin Memory, които са одобрени от Пекин. Слуховете твърдят, че тези компании вече са засилили значително продукцията си и дори достигат обеми, считани доскоро за непостижими от други, освен от най-големите корпорации.

По-рано тази година Китай обяви създаването на фонд от 29 милиарда долара за намаляване зависимостта от американски компании. Освен процесори Китай иска да замени памети, твърди дискове, дъна, видеокарти, мобилни чипове и операционни системи. Това поставя под заплаха още имена като Nvidia, Microsoft и ARM.

Ще бъде интересно да видим дали този ход ще засегне възможността на Китай да се състезава с международните конкуренти в области като изкуствен интелект, софтуер и квантовите компютри.

Виж още: Apple продължава да не дава на властите достъп до данните на iPhone

Тагове: