Китайската Wikipedia имаше солидна колекция от подробни и авторитетни статии за средновековна Русия благодарение на потребител на име Zhemao, за който се смяташе, че е дъщеря на назначен в страната дипломат. От 2019 г. насам Zhemao е създала 206 статии за уебсайта, най-подробната от които се доближава до обема на "Великият Гетсби". Тя описва подробно татарските въстания в Русия през XVII век, като информацията дори е подкрепена от карта на страната през тази епоха. В друга статия се споделят редки изображения на древни руски монети, за които се твърди, че са получени от археолози. Статиите изглеждат толкова добре написани и оценени, докато не се разкри, че всъщност това е една от най-големите измами, виждани някога в платформата.

Китайският писател Ифан беше този, който разкри измамата в публикация на уебсайт, подобен на Quora. Докато проучвал източници за нова книга, Ифан попаднал на една от въпросните статии относно сребърна мина, която осигурявала източник на богатство за Русия през XIV и XV век. Статията е била толкова подробна, че включвала информация за състава на почвата, структурата на мината и процесите на рафиниране, използвани за среброто. Но когато Ифан се опитва да провери като факти препратките на Zhemao към рускоговорящи потребители, се разкри, че страниците или версиите на книгите, които тя цитира, дори не съществуват.

Група редактори доброволци прегледаха нейната работа като отговор и откриха, че нейните цитати не се поддават на проверка или че тя е изфабрикувала информация от легитимни източници, които са твърде неясни, за да бъдат проверени. Като онлайн енциклопедия, базирана на широката интернет общност, Wikipedia се доверява на своите сътрудници да се саморегулират. В статия, касаеща нивото на достоверност, Wikipedia заявява, че поддържа праг на „проверимост, а не истина“.

Редактор доброволец, който е помагал за изчистването на статии, за които Zhemao е допринесла, сподели пред Vice News, че те обикновено проверяват статии само за очевидно плагиатство и за да се уверят, че са правилно цитирани. Ето защо вандализмът е често срещано явление на уебсайта и репутацията му на законен източник на знания често се оспорва. Китайският потребител Джон Ип казва пред Vice, че „Zhemao сама е измислила нов начин да подкопае истинността на Wikipedia“. Заслужава да се отбележи обаче, че тя далеч не е първият човек, който се прави на експерт в уебсайта. Още през 2007 г. редактор, който твърди, че е университетски професор, е разкрит като 24-годишен младеж от Кентъки, който няма дипломи за висше образование.

В публикация в профила си Zhemao призна, че е измислила цялата си самоличност и е изфабрикувала информация. Тя призна, че не е базирана в Русия и че съпругът ѝ не е руснак, а китаец. Освен това тя няма докторска степен по световна история от Московския държавен университет, както твърдеше, а вместо това е домакиня с диплома за средно образование. Разследването на Vice твърди, че тя се е разочаровала от това, че не може да разбере статии на руски и английски. Тя очевидно е използвала онлайн преводачи, за да разбере наличните онлайн статии, и след това е използвала въображението си, за да попълни празнините.

Защо жената просто не е написала роман, чието действие се развива в средновековна Русия – и той можеше да бъде хит, въз основа на това, как Ифан и колегите ѝ редактори похвалиха приноса ѝ като задълбочен и добре написан, – не е съвсем ясно. Zhemao обаче е наказана за постоянно от уебсайта, така че в крайна сметка тя ще трябва да потърси нова платформа за творенията си.

Снимка: Unsplash

Виж още: Дали огромното находище за редки метали в Турция ще промени света?