Съоснователят на Wikipedia Джими Уелс предлага на търг част от историята на интернет. Започвайки от днес, може да наддавате на търг на аукциона Christie’s за NFT сертификат на първата редакция в съдържанието на Wikipedia. Освен това Уелс предлага на търг своя някогашен iMac, с който навремето е работил по популярния сайт.

Наддаването за NFT сертификата ще започне от символичните 100 долара, въпреки че очакваме да се продаде за няколко милиона долара, преди аукционът да завърши на 15 декември. Приходите от продажбите ще отидат за благотворителна дейност и за алтернативната социална платформа WT Social, създадена от самия Уелс.

Според Уелс NFT жетонът за първата редакция в Wikipedia е уникален по рода си, защото за пръв път тази технология се прилага към публично налична база данни. Новият собственик на сертификата ще получи контрол върху една уеб страница, която всеки ще може да редактира, но след пет минути тя ще се връща автоматично към първоначалното ѝ състояние, което е надписът Hello, world.

В духа на редакциите на онлайн енциклопедията новият собственик ще има пълен контрол върху интерфейса на страницата и редактирането, както и ще може буквално да я извади офлайн, ако такова е неговото решение.

Снимка: Wikipedia

Виж ощеTesla надуват Cyberwhistle