Китайските медии разкриха подробности за огромен блокчейн: проект на страната за обработка на данните за населението и това, на което е способен, е почти немислимо.

Според BJD гигантът в Пекин, наречен Honeycomb, защото наподобява дигитална медна пита, се състои от 1000 високопроизводителни сървъра, сборът от които може да обработва 240 милиона интелигентни договорни транзакции всяка секунда.

Твърди се, че сигурността и поверителността на данните ще подкрепят транзакциите в редица индустрии, включително туризъм, онлайн пазаруване, болнични регистрации, финансови разплащания между предприятия, правителствено сътрудничество и много други.

Двегодишната „независимо контролирана блокчейн софтуерна и хардуерна технологична система“ в страната Chang'an Chain стои зад последния дигитален проект на Пекин. Някои рекламират това като важен момент за Китай, тъй като страни като САЩ са наложили редица ограничения, които възпрепятстват търговията с определени технологии.

Това, че страната е в състояние да поддържа такива значителни инсталации и разработки, е доказателство за факта, че тя може вече да не се нуждае от приноса на други държави, което я поставя пред мнозина в технологичната надпревара.

BJD твърди, че блокчейн клъстерът може да послужи за разбиване на „информационни острови“ и да позволи на над 80 отдела и 16 области да си сътрудничат и да споделят данни по-ефективно, всичко това в опит да заковат „координацията“ на своята система за управление.

Докладът посочва, че това би „улеснило значително живота на хората“, но за мнозина може да е още една стъпка в грешната посока, тъй като Китай продължава да събира повече данни за своите граждани.

Снимка: Unsplash

Виж още: Защо китайска ядрена лаборатория ползва чипове на Intel и Nvidia въпреки забраните?