Китайският гигант за интернет търсене Baidu има за цел да въведе подобна на ChatGPT AI услуга, която дава на потребителите резултати при разговор, съобщи Bloomberg. Тя ще се основава на системата Ernie на компанията: широкомащабен модел за машинно обучение, който „превъзхожда разбирането и генерирането на естествен език“, както го описа Baidu през 2021 г.

Напоследък ChatGPT на Open AI превзе технологичния свят благодарение на способността си да отговаря на основани на факти въпроси, да пише по реалистичен начин и дори да създава код. Microsoft инвестира 1 милиард долара в Open AI през 2019 г. и според съобщенията планира да включи аспекти на ChatGPT в своята търсачка Bing.

Междувременно Google вероятно вижда технологията като заплаха за своя бизнес за търсене и планира да ускори развитието на собствената си разговорна AI технология. Твърди се, че изпълнителният директор Сундар Пичай е обявил „червен код“ за ChatGPT и може би се готви да покаже 20 или повече AI продукта и чатбот за своята търсачка на своята I/O конференция през май. „Много се радвам, че технологията, за която размишляваме всеки ден, може да привлече вниманието на толкова много хора. Това не е лесно“, каза той по време на разговор през декември според вътрешно изказване, видяно от Bloomberg.

Изглежда, че Baidu също е забелязал забавяне на растежа на търсенето и вижда приложения, подобни на ChatGPT, като потенциален начин за преодоляване на конкурентите.

ChatGPT до голяма степен привлече положително внимание, но недостатъците също излязоха на фокус. Сайтът за технологични новини CNET беше принуден да коригира статии, написани с AI, поради грешки и опасения за плагиатство. А държавните училища в Ню Йорк наскоро забраниха ChatGPT поради опасения за измама, тъй като може да създава статии и есета, които могат да бъдат трудни за разграничаване от съдържание, създадено от ученици.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI на Google може да създаде музика във всеки жанр само по текстово описание