Android 13 е почти тук и според слуховете това ще е една малка актуализация от страна на Google. Разбира се, това е само в сравнение с огромния брой промени, които видяхме в Android 12 – както и политиката на Google да внедрява подобрения в Android приложенията веднага щом са готови. Android 13 е по-скоро настройка на двигателя, който захранва вашия телефон, отколкото нещо друго. Но все пак си струва да се вълнувате.

Собствениците на таблети и сгъваеми устройства ще видят най-много предимства, заедно с някои актуализации на Material You за подобряване на възможностите за персонализиране на Android. Наистина няма много какво да се каже за Android 13. Това е много деликатна актуализация, чиято стойност ще стане ясна едва в месеците след стартирането ѝ.

 

Що се отнася до сроковете, Google казва, че пуска Android 13 през август или септември, като Pixel моделите ще го получат първи, а Samsung и Oppo ще последват скоро след това. Категорично очакваме да видим актуализации на Android 13 от OnePlus, Xiaomi и други модели, но все още е малко трудно да се определи точно кога тези ъпдейти ще бъдат налични. Все пак нека надникнем в плановете за Android 13:

Google

Google обяви, че всички устройства Pixel от Pixel 4 ще получат Android 13. Това означава Pixel 4, 4XL, 4a, 4a 5G, 5, 5a, 6, 6a и 6 Pro. 3a и 3a XL получиха последните си актуализации, докато Pixel 7 и 7 Pro ще стартират с Android 13 на борда. Освен това, тъй като Pixel моделите са сред първите устройства, които получават нови ъпдейти на Android, можем да очакваме всички отговарящи на условията телефони Pixel да получат Android 13 веднага щом бъде пуснат през август или септември.

Samsung

Актуализацията на Android 13 на Samsung приема формата на One UI 5. Samsung за първи път започна да пуска своя One UI 5/Android 13 бета на 5 август в САЩ, Германия и Южна Корея. Понастоящем бета-версията е достъпна само за серията Galaxy S22, но окончателната актуализация ще бъде достъпна за широк набор от устройства на Samsung. По-конкретно очакваме всеки телефон на Samsung от A-Series и S-Series, пуснат през последните четири години, да получи One UI 5 и Android 13 доста бързо, въпреки че таблетите и сгъваемите устройства ще се възползват най-много, както споменахме.

OnePlus

OnePlus обяви Android 13 и OxygenOS 13 за OnePlus 8 и по-нови модели, както и OnePlus Nord 2 и по-нови. Предвижда се първо OnePlus 10 Pro и OnePlus 10T да получат Android 13/OxygenOS 13, а след това и други телефони OnePlus. OnePlus 10 Pro ще получи OxygenOS 13 „скоро“, OnePlus 10T ще получи ъпдейта „по-късно тази година“, а кога ще бъде достъпен за по-стари смартфони OnePlus, можем само да гадаем.

Xiaomi, Oppo и Realme

В момента Xiaomi тества Android 13 за Xiaomi 12, 12 Pro и Mi Pad 5, докато Oppo има програма за предварителен преглед за работещите Find N и Find X. По същия начин Realme има бета-програма за GT 2 Pro, но все още не е обявила изчерпателен списък за стартиране. Както и в предишните години, очакваме те да излязат, след като Google обяви окончателното издание на Android 13.

Снимка: Unsplash

Виж още: Очакваме Android 13 през септември