Интернет пространството е разделено на две по отношение на Nokia: една част от потребителите си спомнят с носталгия славата на бранда, докато други изтъкват единствено съвременните модели от нисък и среден клас. Но може би всички са съгласни с едно - Nokia не може да бъде заплаха за никого. Освен ако не става въпрос за носещия същото име финландски телекомуникационен гигант, огромен играч в европейското телекомуникационно оборудване, който не е пряко обвързан с марката Nokia, собственост на HMD Global. Ето как в тези не толкова спокойни времена нещата се изменят и от Nokia повдигнаха и спечелиха дело по повод нарушаване на патенти от страна на китайския производител на смартфони Oppo и неговият подбранд OnePlus. Според европейския сайт за патентни новини Juve Patent компаниите са обвинени, че използват патентована технология за обработка на 4G и 5G сигнали, без да плащат за лиценз. В резултат на това миналата седмица немският съд разпореди спиране на продажбите. Oppo и OnePlus изпълниха тази заповед, както се вижда от промените в техните немски версии на уеб магазините. 

Немските сайтове на Oppo и OnePlus вече изобщо не споменават хардуерни устройства, включително телефони и смарт часовници.  
В изявление за пресата, дадено на The Verge, директорът по комуникациите на OnePlus Спенсър Бланк потвърди, че компанията е спряла продажбите в Германия и обвини „изискването на Nokia за неоправдано висока такса“ за патенти като причина за делото. 
„Работим активно със съответните страни, за да разрешим текущия правен въпрос“, заявява Бланк. „Докато продажбите и маркетингът на съответните продукти са задържани, OnePlus остава ангажиран с германския пазар и ще продължи нашите операции. Междувременно потребителите на OnePlus в Германия могат да продължат да се наслаждават на нашите продукти и свързаните с тях услуги като редовни софтуерни актуализации и нашето следпродажбено обслужване както преди.“  
Към този момент телефоните Oppo и OnePlus ще продължат да функционират на територията на Германия и устройствата може все още да са налични за продажба чрез дистрибутори на трети страни.

Снимки: Oppo

Виж това: OnePlus 10T може да е първият модел на компанията с тази ключова характеристика