Новозеландският комисар Джон Едуърдс, отговарящ за онлайн поверителността в държавата, използва платформата Twitter, за да изсипе тонове критика върху Facebook. По конкретно - че най-популярната социална платформа се управлява безразсъдно, а също, че е отговорна за събития като стрелбата в Крайстчърч, която беше излъчена на живо във Facebook.

„На Facebook не може да се вярва. Те са морално банкрутирали, патологични лъжци, които отключват геноцид и улесняват външно подкопаване на демократичните институции“, споделя Едуърдс.

Същият допълва: „Те позволяват излъчване на живо на самоубийства, изнасилвания, убийства и продължават да пазят и дори публикуват атаката на джамията, позволявайки на рекламодателите да таргетират „тези, които мразят евреите“, и други враждебни в основата си маркетингови сегменти. Естествено отказват да поемат каквато и да е отговорност за съдържанието и вредата, което носи то.“

Туитовете впоследствие бяха изтрити, а комисарят допълни, че ги е публикувал „заради количеството токсичен и дезинформиращ трафик, който те (Facebook) промотират“.

Коментарите на Джон Едуърдс идват в отговор на интервю на CEO-то на социалната мрежа Марк Зукърбърг с ABC News, в което той посочва, че Facebook работи върху подобряване на алгоритмите и възможността за по-бързо улавяне на престъпни излъчвания на живо.

Припомняме, че на Facebook му трябваха почти 30 минути, за да улови излъчваната на живо стрелба в Крайстчърч. Впоследствие социалната мрежа сподели, че е премахнала около 1.5 милиона видеа от бруталното събитие само ден след неговия старт.

Едуърдс осъжда коментарите на Зукърбърг, наричайки ги „неискрени“.

„Той не желае да ни каже колко много самоубийства са излъчвани на живо, колко убийства и изнасилвания.“

Комисарят завършва тирадата си, допълвайки, че е поискал от Facebook конкретна информация, но тя му била отказана.

КАМЕРА ТЕСТ: Колко добре всъщност снима Huawei P30 Pro (ВИДЕО)