Най-богатият чешки бизнесмен Петр Келнер е спряган за евентуалния купувач на операциите на Telenor в България, Сърбия и Черна гора. Неговият инвестиционен фонд PPF е подал офертата, която най-вероятно в момента норвежкият гигант разглежда, това съобщава „Капитал“, като се позовава на свои източници. Изданието не дава потвърждение дали бизнесът на групата в Унгария също влиза в потенциалната сделка. Това е странно въпреки официалната информация от страна на Telenor, че се разглежда оферта, в която са включени всички операции в Източна Европа. Норвежкият телеком потвърди, че има подобно запитване, което в момента анализират и през следващите месеци ще обявяват повече детайли и евентуално решение дали ще я приемат.

Потенциалните купувачи

PPF е чешки инвестиционен фонд, който разполага с телеком бизнес в страната и е основан от Петр Келнер. През 2013 г. той придобива 66% от местния оператор Telefonica CR за 63.6 млрд. крони. Две години по-късно се разцепва на две – CETIN, който предоставя фиксирани услуги, и O2 CR, който отговаря за мобилния бизнес. През 2016 г. PPF става едноличен собственик на първата компания и разполага с 83% дял от втория. O2 CR притежава също звена в Словакия, Австрия и Германия. Богатството на Келнер се оценява на близо 16 млрд. долара.

В досегашната информация (от „Капитал“ и сръбски медии) за евентуален купувач на бизнеса на норвежците в региона се смяташе американският фонд KKR. Той също разполага с богато портфолио в телеком индустрията.

Слаб растеж

Telenor обяви финансовите резултати за региона за изминалата година, които показват, че в региона на Източна Европа бизнесът отчита слаб растеж. Приходите на българския „Теленор“ се покачват с минимални темпове на годишна база, но печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) се свива заради високи оперативни разходи. На другите три пазара норвежкият гигант отчита  ръст на печалбата и постъпленията през 2017 г. В Унгария приходите се увеличават със 7%, а в Сърбия и Черна гора – с 4%. Ръстът на печалбата е съответно 9% и 6%. Други важни акценти в резултатите в региона са, че и в четирите държави борят на абонатите на звената се понижават.