През 2021 г. Европейският пазар на киберсигурност беше оценен на 28.05 милиарда евро и се очаква до 2027 г. мащабът му да достигне 53.52 милиарда евро със среден общ годишен темп на растеж от 24.4% през прогнозния период 2022 - 2027 г.

В цяла Европа има множество градове и региони, където специалист по киберсигурност може да намери работа, за да развие процъфтяваща кариера в този бързо развиващ се сектор. Потребителите като цяло ускоряваме приемането на облака и голяма част от банкирането и пазаруването ни е онлайн, потенциалът за достъп на злонамерени лица до нашите данни се увеличава; следователно нуждата от квалифицирани, талантливи специалисти по киберсигурност също нараства експоненциално.

Законодателство в лицето на Европейския акт за киберсигурност и GDPR също повишиха търсенето на специалисти по сигурността в целия блок. В зависимост от това къде искате да работите, заплатите могат да бъдат доста високи. Например Люксембург има най-високото средно заплащане за професионалистите по киберсигурност с над 112 000 евро годишно.

Благодарение на стабилните си основи в банковото дело Швейцария има голямо търсене на служители в областта на киберсигурността, а Естония е друг лидер в заетостта в същата област поради силната държавна подкрепа за сектора. Освен това НАТО създаде своя Съвместен център за върхови постижения в киберотбраната в столицата Талин.

За да откриете лидера на континента, Глобалният индекс на киберсигурността на ООН предлага проницателна представа благодарение на задълбочено потапяне в силните и слабите страни на всяка страна. Нациите се оценяват според техните правни структури, технически възможности, организационни правомощия, изграждане на капацитет и сътрудничество. В Европа Обединеното кралство е страната, която излиза на върха, като Лондон е водещият град по киберсигурност.

Дългосрочната история на Лондон във финансовите услуги наскоро се трансформира в опит във финтех индустрията. Сега е дом на разрастваща се екосистема от банки претенденти, стартиращи блокчейн компании и най-малко 26 финтех еднорога, които включват Checkout.com, Monzo, OakNorth Bank, SaltPay и SumUp. С регулирането и сигурността на първо място киберсигурността е заложена в самата тъкан на града.

Има много причини, поради които Лондон е такъв център в киберсигурността. Съществува силна политическа подкрепа за финтех индустрията по отношение на поръчания от правителството преглед на бранша от 2021 г., който идентифицира няколко центъра на дейност в Обединеното кралство и също така въведе редица препоръки в подкрепа на сектора.

На национално ниво Обединеното кралство също е във възходяща траектория от своята пионерска Национална стратегия за киберсигурност от 2016 г. със създаването на Национални киберсили през 2021 г. и преразработен план за 2022 г., за да се гарантира, че страната може да продължи да се адаптира, обновява, и инвестира във високи технологии.

Снимка: Unsplash

Виж още: Android приложение с 20 млн. сваляния съсипва батерията и интернета на телефона ви